A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Maak een afspraak
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd

Sensire

App geeft medicijngebruiker meer vrijheid

21-12-2016
Afbeelding: Martine Navis iPad

Er zijn veel mensen die voor hun medicijnen afhankelijk zijn van verpleegkundigen die deze medicijnen moeten toedienen. Sensire zet een app in waardoor de procedure voor het toedienen eenvoudiger wordt voor zowel de medicijngebruiker als de verantwoordelijk verpleegkundige. We vragen Martine Navis, verpleegkundige van het Medisch Service Centrum, waarom en voor wie de app zo handig is.

Wat doet de app precies?
Martine: “Bij het toedienen van bepaalde risicovolle medicijnen zoals insuline, morfine, of antibiotica-infusen, luidt het voorschrift dat voordat het medicijn wordt toegediend een tweede verpleegkundige het medicijn en de dosering controleert. Met de nieuwe ‘dubbelcheck’ app is de tweede verpleegkundige niet meer nodig en kan de controle op afstand plaatsvinden.”

Hoe werkt dat?
Martine: “Je spreekt van tevoren nauwgezet de procedure af met de verpleegkundige ter plaatse: de medicijnen moeten op een bepaalde manier worden klaargelegd, de hoeveelheid vastgesteld, de snelheid van toedienen, de instelling van de pomp van het infuus. Met de tablet controleert de tweede verpleegkundige vanuit het Medisch Service Centrum vervolgens of alles goed is. De controle vindt plaats aan de hand van foto’s die de verpleegkundige ter plaatse maken. Bijkomend voordeel is dat de app deze foto’s direct aan het dossier van de medicijngebruiker toevoegt zodat deze opgevraagd kunnen worden als dat nodig is.”

Welke voordelen heeft de app voor de medicijngebruiker?
Martine:De klant krijgt meer ruimte om zelf te bepalen wanneer hij of zij de medicijnen krijgt toegediend. De controle gaat snel via de app. Daarnaast hoeft er geen rekening meer te worden gehouden met een tweede verpleegkundige die voorheen bij de klant moest langskomen voor de controle. De medicijngebruiker wordt minder afhankelijk van de verpleegkundigen.”

Welke voordelen heeft de app voor de verpleegkundigen?
Martine:  Met de app is het niet meer nodig dat een extra verpleegkundige naar de klant afreist. Dat geeft de verpleegkundige meer tijd voor andere bezoeken. Tijd is een belangrijke factor in de zorg. Efficiënter werken levert betere zorg op.  Als verpleegkundige ben je altijd bezig met procedures, controles, regels, allemaal dingen die moeten. Soms vergeet ik bijna waarvoor ik in de eerste plaats in de zorg ben gaan werken: persoonlijke aandacht voor mensen. Zorg moet een warm gevoel geven en de ruimte bieden om mensen te laten leven zoals zij dat graag willen. Door slimme apps komt er meer tijd vrij om die belofte te kunnen waarmaken.”

De kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen is veel in het nieuws, met bijvoorbeeld de publicatie van de lijst met verpleeghuizen die onder toezicht staan van de Inspectiedienst voor de Gezondheidszorg (IGZ). Kan de app de kwaliteit van de zorg verbeteren?
Martine “Jazeker. In de eerste plaats is het dubbel controleren van de medicijnen cruciaal voor, zoals wij dat noemen, de medicijnveiligheid. We doen inmiddels met de app veel controles per dag. We zien weinig fouten.  De fouten die worden gemaakt zijn meestal een verkeerde instelling van de insulinepen. Bijvoorbeeld twaalf in plaats van acht eenheden insuline. Dat maakt echt een groot verschil. Met de controle voorkomen we deze fouten.”

Met welke vernieuwingen zijn jullie nog meer bezig?
Martine: “We zijn volop aan het ontwikkelen. Mensen die zorg nodig hebben willen zo lang mogelijk thuis wonen met zoveel mogelijk vrijheid om te leven zoals zij dat willen.  Apps helpen de mensen hierbij.  Een recente doorbraak is bijvoorbeeld de COPD-app waarmee verpleegkundigen op afstand de situatie van patiënten controleren. Dat scheelt periodieke controles in het ziekenhuis en voorkomt ziekenhuisopnames.”