A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Maak een afspraak
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd

Sensire

Cadeau voor bewoners van De Garven onthult

09-09-2016
Een dino als robothuisdier

Het is 5 jaar geleden dat Sensire De Garven in Ruurlo haar deuren opende voor de eerste bewoners van de drie groepswoningen. Ter gelegenheid daarvan is vrijdag 29 april 2016 een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor familieleden van overleden bewoners en vervolgens werd er een feestje gevierd op 30 april 2016 voor de huidige bewoners en hun familie, vrijwilligers, medewerkers en buren.

Bij beide gelegenheden is er een mooi geldbedrag geschonken door familie, de Oranjevereniging en de stichting Vrienden van De Bundeling. Bianca Elschot, teamverpleegkundige: "We hebben er voor gekozen om met het totaalbedrag voor de bewoners een sociale zorgrobot oftewel een 'rotbothuisdier' aan te schaffen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een huisdier een positieve invloed heeft op mensen met dementie. Een dier werkt stressverlagend en kan de bloeddruk omlaag brengen. Ook wordt het gemakkelijker om sociale contacten te leggen. Het zorgen voor een huisdier is niet altijd mogelijk, een robothuisdier is dan een prima alternatief. Wij zijn heel erg blij dat het gelukt is om in ieder huisje een eigen 'dino' te kunnen plaatsen."

Eind augustus hebben de bewoners met hun familie op een feestelijke manier kennis kunnen maken met de nieuwe 'huisdieren'. Ook vertegenwoordigers van de stichting Vrienden van De Bundeling en van de Oranjevereniging waren hierbij aanwezig. Van ieder huisje heeft een van de bewoners geholpen om de dino's te onthullen.

"Kom maar bij oma"
De dino reageert op het gedrag van mensen maar is ook 'zelfstandig' . Vanaf het moment van uitpakken moet de dino worden opgevoed en moet hij nog veel 'leren'. Zo kan hij leren reageren op zijn naam, leren lopen of zingen. De eerste reacties van de bewoners waren al heel erg mooi. Zo maakte een van de bewoners zich al zorgen over wanneer ze loops zouden worden. Daar had ze namelijk ervaring mee bij een hond die ze vroeger als huisdier had. Iemand anders gaf aan dat het leuke dingen waren voor de kinderen. Op het moment dat er niemand keek, zei ze tegen de bewegende dino: "kom maar bij oma". 

Terwijl de dino op tafel stond tijdens koffietijd, braken bijna alle bewoners spontaan een stukje van hun koekje af zodat de dino dat kon opeten.

Bianca: "We hopen dat de bewoners er nog veel plezier aan zullen beleven."