A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Maak een afspraak
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd

Sensire

Dag van de beroerte, programma Zutphen

24-04-2017
Afbeelding: 170424 Dag vd beroerte Het programma in Zutphen

De Europese Dag van de Beroerte valt dit jaar op 9 mei aanstaande (jaarlijks de 2e dinsdag in mei). Een dag waarop een beroerte ook wel CVA genoemd, op veel plaatsen in Nederland onder de aandacht van het publiek wordt gebracht. Ook de zorgketen CVA regio Zutphen, bestaande uit Gelre Ziekenhuizen Zutphen, Sensire, Sutfene en Klimmendaal organiseren in de week van 9 mei een tweetal activiteiten.

Programma Gelre Zutphen dinsdag 9 mei
Tussen 9.00 uur en 12.30 uur is er voor geïnteresseerden een informatieve inloopochtend in de centrale hal van het Gelre Ziekenhuis in Zutphen. Er zijn van zowel Sensire als van Gelre Zutphen CVA verpleegkundigen, diëtisten, het sportloket en een verpleegkundige van de rookstoppoli aanwezig in de informatiestand voor het beantwoorden van al uw vragen. Doorlopend zal er een presentatie zichtbaar zijn met als thema: “hoe herken en voorkom ik een beroerte”

Zaterdag 13 mei megabrein aanwezig op de wekelijkse zaterdagmarkt in het centrum van Zutphen
Vanaf 9.00 tot 16.00 uur is er voor belangstellenden een informatiestand op de markt in Zutphen ingericht waar men terecht kan voor vragen en informatie met betrekking tot een beroerte maar ook het herkennen en het voorkomen ervan. Verschillende disciplines van de zorgketen zijn aanwezig om een ieder te woord te staan.
Er zal een opblaasbaar mega brein aanwezig zijn waar zelfs doorheen gelopen kan worden! Op deze manier wordt de werking van de hersenen duidelijk maar ook mogelijke hersenaandoeningen zoals een beroerte in beeld gebracht.
Locatie: Walburgerskerk Kerkhof 3 te Zutphen

CVA
CVA, Cerebro Vasculair Accident, betekent ‘ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’. Dit kan een hersenbloeding of een herseninfarct (een verstopping/ blokkade van de bloeddoorvoer) zijn. Veelal is er links of rechts van het lichaam een verlamming en soms in meer of mindere mate afasie aanwezig. Verder kunnen de gevolgen voor gedrag, karakter, geheugen en denken zeer ernstig zijn. Een CVA zonder blijvende gevolgen noemt men een TIA. Ieder jaar krijgen ruim 41.000 mensen in Nederland een CVA, circa 7000 mensen worden opnieuw met een CVA geconfronteerd. Op dit moment is een CVA de doodoorzaak nummer 1 bij vrouwen en de grootste oorzaak voor invaliditeit. In Nederland moeten circa 500.000 mensen met de gevolgen ervan leven.

Zelf een CVA voorkomen 
Een hoge bloeddruk en/of cholesterol, maar ook roken en diabetes zijn grote boosdoeners als het gaat om een beroerte of een TIA. Maar ook boezemfibrilleren is een risicofactor die verantwoordelijk is voor het grootste deel van de beroertes. Hiervan willen we mensen bewust maken.
Door aanpassing van je leefstijl kun je nl. zelf het risico op een CVA grotendeels in de hand houden. Belangrijke leefregels : niet te vet eten, niet roken, veel bewegen, weinig alcohol en: stress zoveel mogelijk vermijden. 
De CVA-keten regio Zutphen is een groot voorstander van de Europese Dag van de Beroerte. Hiermee wordt het belang van preventie en goede voorlichting onderstreept.

Voor meer informatie over CVA in het algemeen kunt u een kijkje nemen op:
http://www.hersenletsel.nl/
Professionals kunnen nuttige informatie vinden op:
http://www.kennisnetwerkcva.nl/nl