A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Maak een afspraak
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd

Sensire

Gewoon thuis dankzij dagbegeleiding

03-02-2016
Afbeelding: Foto c

Mensen wonen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis, ook als ze ondersteuning nodig hebben. In je eigen omgeving voel je je tenslotte het prettigst. Maar het kan ook ingewikkeld zijn om thuis te wonen. Bijvoorbeeld als er eigenlijk 24 uur per dag iemand voor je moet klaarstaan. Of als je moeite hebt om in je eentje je dag vorm te geven. Dagbegeleiding, voor een of meerdere dagen per week, kan dan een uitkomst zijn. Vijf redenen om voor dagbegeleiding te kiezen.

Reden 1: De mantelzorger raakt niet overbelast
Dagbegeleiding is er speciaal voor ouderen die met ondersteuning thuis wonen. Onder begeleiding brengen zij de dag gezamenlijk door, waarbij ze activiteiten doen die aansluiten bij hun mogelijkheden. Een goede afwisseling – ook voor de mantelzorger, die dan even rust en ruimte voor zichzelf heeft. Voor mantelzorgers kan het best zwaar zijn om voortdurend voor een ander te zorgen. Het is heel belangrijk dat ze voldoende tijd voor zichzelf hebben. Dat maakt het makkelijker om op een goede, gezonde manier verder te gaan. En daardoor gaat het thuis veel langer goed.

Reden 2: De dag heeft een duidelijke structuur
Als je elke dag thuis bent, is het heel verleidelijk om veel tijd door te brengen in je luie stoel. Koffie? Geen zin om op te staan. Eten? Dat komt later wel. Vaak gaat de televisie erbij aan, en zo verglijden de uren. De meeste mensen worden niet bepaald gelukkiger van zo’n dagritme. Ze ‘zitten hun tijd uit’, daar komt het vaak op neer. Bij dagbegeleiding zien de dagen er heel anders uit. ’s Ochtends gaat de groep bijvoorbeeld gezamenlijk koffiedrinken. Daarna doet iedereen iets voor zichzelf of in groepsverband – een spelletje spelen, een wandelingetje maken met een vrijwilliger. Dan volgt de lunch, en ’s middags vindt een gezamenlijke activiteit plaats. Zo’n structuur geeft een voldaan gevoel, aan het eind van de dag.

Reden 3: Je beweegt meer
Bewegingsactiviteiten vormen een belangrijk onderdeel van dagbegeleiding. Op vaste momenten gaan de deelnemers bijvoorbeeld ‘Meer bewegen voor ouderen’, een speciaal op ouderen afgestemde vorm van gymnastiek. Op veel locaties is een duofiets aanwezig, waarmee mensen samen met een vrijwilliger een rondje door de omgeving kunnen fietsen. Een potje koersbal helpt ook goed om in beweging te blijven. Wie eens iets anders wil, kan zich uitleven op de Wii: lekker tennissen, of bijvoorbeeld kegelen. Bewegingen die thuis heel wat minder vanzelfsprekend zijn… En dat terwijl iedereen weet dat bewegen gezond is!

Reden 4: Je zet je geheugen aan het werk
Geheugenproblemen kunnen een reden zijn om voor dagbegeleiding te kiezen. Maar ook voor mensen zonder geheugenproblemen is het goed om de hersenen af en toe te laten kraken. Dat gebeurt bij dagbegeleiding regelmatig. Herinneringen, vaak verbonden aan de streek, spelen voor veel mensen een belangrijke rol. Die zijn heel goed in spelvorm te gieten. Wie woonde er 50 jaar geleden op boerderij ‘De Steenuil’? En hoe heette de boerderij daarnaast? Boerenmemory, met plaatjes van vroeger, wordt ook graag gespeeld, afgewisseld met een rekenspelletje op z’n tijd. Gezellig, maar vooral: een goede manier om de hersenen te prikkelen.

Reden 5: Je neemt deel aan de maatschappij
Als je altijd thuis bent en veel ondersteuning nodig hebt, kan dat je wereld erg klein maken. Het gevaar van vereenzaming ligt op de loer. Dagbegeleiding brengt mensen automatisch met elkaar in contact. En vaak zijn dat mensen die iets met elkaar delen: dezelfde levensfase, dezelfde achtergrond. Door het onderlinge contact leven ze op. En ondertussen kan vanachter het raam het alledaagse leven op straat worden gevolgd, bijvoorbeeld de kinderen van het kinderdagverblijf die hun dagelijkse wandeling maken en gezellig even zwaaien. Zo komt de wereld weer binnen en voelen mensen zich weer echt onderdeel van de maatschappij.