A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Maak een afspraak
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd

Sensire

Informatieavond Mantelzorg- en Vrijwilligerscarrousel Klavervier

02-03-2016

Mantelzorgers: voorkom overbelasting en doe mee met Mantelzorgcarrousel Klavervier!

Tien procent van de mantelzorgers is zwaar belast, maar ruim 80% krijgt er juist een goed gevoel van. Om dat zo te houden moet preventie van overbelasting vroeg beginnen. Delen van mantelzorg houdt mantelzorgers langer in balans. En dat is waar Mantelzorgcarrousel Klavervier bij helpt! Dit project kreeg recent de Achterhoek-K@n-Het prijs!

Elke carrousel in de eigen wijk telt 8-10 mantelzorgers. De bedoeling is dat zij regelmatig iets leuks doen met een ander dan waar ze zelf voor zorgen. In ruil daarvoor doet een collega mantelzorger (met gesloten beurs) iets leuks met hun zorgontvanger. Dat geeft een frisse kijk en doorbreekt de dagelijkse routine. Het maakt mantelzorgen leuker en gevarieerder, bevordert sociale contacten in de buurt en vermindert isolatie en eenzaamheid.

Iedereen kan meedoen, jong en oud, ongeacht de reden van mantelzorg. Het gaat alleen om plezierige activiteiten. Niet om klussen of verzorging. Elk uur iets doen levert een klavervier op. Elk ontvangen uur kost een klavervier. De afspraken worden gemaakt via de carrouselwebsite die ook bijhoudt of het aantal klavervieren in evenwicht blijft. Eenmaal per half jaar is er een lotgenotenbijeenkomst om van elkaars ervaringen te leren. Wijkteam, Zorgbelang en een Vrijwilligerscarrousel ondersteunen.

Wat doen vrijwilligers? Als een mantelzorger iets met een ander doet kan een vrijwilliger hun zorgontvanger zo nodig gezelschap houden. Ook kunnen vrijwilligers helpen bij gebruik van de carrouselwebsite en bij mantelzorgbijeenkomsten. Zij bepalen zelf hoeveel tijd ze eraan willen besteden. Vrijwilligers helpen hiermee mantelzorgers het langer met meer plezier vol te houden. Dit geeft voldoening. En bovendien krijgen ze er zelf ook meer sociale contacten in de wijk door!

We beginnen nu in Doetinchem, later volgt de rest van de Achterhoek. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carla (Dr. C.J.M.) Schölzel-Dorenbos, projectleider: 0315 327664 of c.scholzel@me.com.