A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Maak een afspraak
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd

Sensire

Ouderen en kinderen vinden elkaar in Waterrijk

04-07-2017
Afbeelding: 170704 mw. Giny Bakker Andre van Gessel (002)

De kinderen hoeven er alleen het plein maar voor over te steken, en toch overbrugt groep 5 van locatie Kleurrijk van basisschool Dichterbij een afstand die in de maatschappij vaak als een kloof wordt ervaren: die tussen generaties. In Waterrijk, waar ouderen zelfstandig wonen, spelen en leren kinderen en ouderen elke week samen. Jong en oud hebben er evenveel plezier aan.

Zodra de kinderen de ontmoetingsruimte van Waterrijk in Doetinchem binnenstromen, hangt er gelijk extra energie in de lucht. “Het is een leuke, lieve groep”, zegt onderwijzer André van Gessel, en dat is te zien. Het bezoek begint steevast met alle kinderen zittend op de grond, zodat ze even wat kunnen eten en drinken en kunnen praten over wat er zoal speelt.

Mevrouw Giny Bakker heeft zich al bij hen gevoegd, om mee te praten en te luisteren. Over gezond eten, bijvoorbeeld: Lieke weet dat er wel zes klontjes suiker in een pakje sap zitten. En dat Quint negen jaar is geworden. En over de organen in het menselijk lichaam. De kinderen vinden ze er maar vies uitzien. Iedereen moet lachen.

Daarna wordt de groep opgesplitst: Een aantal kinderen gaat mee met Diny Sanders, die vanuit Waterrijk het initiatief heeft genomen. Ze lenen een winkelwagentje bij de naburige Plus-supermarkt om de oude kranten op te halen die bewoners voor hun deur hebben gelegd. De andere kinderen scharen zich rond de tafels om spelletjes te doen met de bewoners die daar zin in hebben.

Mijnheer Van der Mark blijkt een geduchte tegenstander te zijn met scrabble. In zijn werkzame leven was hij docent geschiedenis en wiskunde op een groot aantal verschillende scholen. “Ik vind het enorm leuk om weer met kinderen om te gaan”, zegt hij. “Het geeft een vrolijke, jolige sfeer en ze houden je en spiegel voor.”

Ook mevrouw Van den Berg zit het omgaan met kinderen in het bloed. “Ik was vroeger kleuterleidster”, vertelt ze tijdens een spelletje Rummikub met de kinderen. “Binnenkort hoop ik ook soms op de kleuterschool wat te mogen meehelpen. Het omgaan met kinderen doet me zó goed.”

Inmiddels is er al een gesprek geweest tussen mensen van Waterrijk en de basisschool. Dat de samenwerking wordt voortgezet en uitgebouwd, staat wel vast. Ook in het komende schooljaar zal onderwijzer André van Gessel de drijvende kracht zijn en opnieuw elke week met groep 5 over de vloer komen. “Wel steeds met dezelfde groep”, zegt hij, “anders wordt het te onrustig. Maar ik vind het mooi om te zien hoe het zowel voor de ouderen als voor de kinderen goed is.”

Waterrijk kent meer initiatieven die het contact van het huis met de omgeving vergroten. Zo wordt er ook wekelijks vers gekookt door vrijwilligers, die daartoe ook weer uitstekende contacten hebben met de supermarkt. Met de school kijkt teamverpleegkundige Vanessa Schroer zelfs al het komende schooljaar in.

“Het zou fantastisch zijn als mevrouw Van den Berg echt mag helpen bij de kleuters, of als mijnheer Van der Mark soms eens een geschiedenisles zou kunnen geven. Er is ook al gedacht aan hulp bij het wat langer openhouden van de schoolbibliotheek”, zegt Vanessa. “De kracht is dat er echt wederkerigheid is tussen oud en jong: de ouderen geven iets aan de kinderen, en de kinderen geven iets aan de ouderen. Zo werkt het pas echt.”

Basisschool Dichterbij staat in elk geval open voor nieuwe ideeën. “Het is Vanessa en André volledig toevertrouwd”, zegt schooldirecteur Wil van Empelen. “Als het werkt voor de kinderen en de ouderen, werkt het voor mij ook.”