A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Maak een afspraak
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd

Sensire

Project ‘Toen was ik 14’ verbindt jong en oud

04-11-2015

14-Jarige leerlingen van het Almendecollege in Silvolde organiseren een liederenmiddag op de Pelgrim in Gaanderen. De teksten zijn door hun zelf geschreven en geïnspireerd op waargebeurde verhalen van de bewoners van de Pelgrim. Zo worden de verhalen van ouderen de liederen van jongeren. De middag is op donderdag 5 november om 14.30 uur in de Pelgrim in Gaanderen. Toegang is vrij en reserveren is niet nodig.

Het is inmiddels een traditie dat tweedeklassers van locatie Isala van het Almendecollege ouderen bezoeken met allerlei vragen over hoe het destijds was om 14 te zijn. Over school, werkzaamheden thuis, vrije tijd, vrienden en vriendinnen. De leerlingen volgen op school de stroming Kunst en Cultuur. Van alle verhalen die ze tijdens hun bezoek hoorden, maakten ze op school songteksten. Cindy Herberts, welzijnsmedewerker van Sensire vertelt dat de gesprekken tussen 14-jarigen van nu en 14-jarigen van toen soms heel indringend zijn. “Leerlingen hebben in het begin niet door dat het leven 70 jaar geleden zo anders was. Kinderen moesten na school thuis veel werk verstouwen. Doorleren zat er voor de meeste niet in. Wat ik mooi vind is te zien dat kinderen zich opeens realiseren hoe goed zij het eigenlijk hebben. En voor de ouderen om te zien dat hun verhaal er toe doet.” Sensire is één van de partners van het Achterhoekse programma Lang Leve Kunst met activiteiten voor en met ouderen.

Achterhoeks programma Lang Leve Kunst en Naoberschap
Partners van het Achterhoekse programma Lang Leve Kunst en Naoberschap zijn Markenheem, Sensire, De Gouden Leeuw, Azora, het Slingelandziekenhuis, Kruiswerk Achterhoek, Sité, het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek en de Gruitpoort. De Gruitpoort is initiatiefnemer en voert het programma uit.

Lang Leve Kunst
In 2015 zijn drie miljoen Nederlanders 65 jaar of ouder. Veel van hen zijn actief in kunst en cultuur. Het meerjarenprogramma Lang Leve Kunst draagt hieraan bij met een gevarieerd en uitdagend cultureel aanbod voor ouderen, door samenwerking en interactie bij kunstprojecten te stimuleren tussen ouderen en jongeren en door verbinding te creëren tussen welzijn, zorg en kunst.

Lang Leve Kunst wordt uitgevoerd en ondersteund door de ministeries van VWS en OCW, de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV), het Fonds voor Cultuurparticipatie, het VSBfonds, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK. De twee laatstgenoemde fondsen geven een aanzienlijke financiële bijdrage aan dít project. Zie voor meer informatie www.langlevekunst.nl/de-kwartiermakers.