A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Maak een afspraak
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd

Sensire

Succesvolle werkmiddag dementie in Winterswijk

16-01-2014
Afbeelding: 14012014 Sfeerimpressie symposium dementie

Het is bekend: er komen steeds meer ouderen in onze regio en er komen steeds meer mensen met dementie. Allerlei partijen verlenen zo goed mogelijke zorg voor deze mensen, en hun partners. Maar dat kan altijd beter. In de regio Oost-Achterhoek hebben diverse partijen zich georganiseerd in het “Netwerk Dementie Oost Achterhoek”.

Samen werken aan goede dementiezorg
Op 14 januari jl organiseerde dit Netwerk een symposium in theater de Storm in Winterswijk. Onder de titel “Samen Werken aan goede dementiezorg” bespraken 220 verpleegkundigen en verzorgden, medewerkers van gemeenten, artsen, trajectbegeleiders en beleidmakers hun samenwerkingsproblemen: Hoe krijgen we mensen met ernstige dementie in zicht die geen hulp vragen? Wie heeft de regie als er meerdere mensen hulpverlenen? Wie stuurt de vrijwilligers aan? Krijgt de mantelzorger genoeg hulp?  Maar ook: Hoe gaan we werken vanaf 2015 en, wie heeft welke scholing nodig?

Ervaringen hulpverleners en mantelzorgers
Speciaal voor deze middag werd er een documentaire gemaakt waarin een aantal hulpverleners en mantelzorgers hun eigen ervaringen vertelden: “Hoe hanteer ik de gedragsproblemen van mijn demente cliënt?” “Waarom worden er zo weinig vrijwilligers ingeschakeld? Zullen we verbreden naar alle kwetsbare ouderen? Waarom vertelt de dokter mij als wijkverpleegkundige niet dat mijn demente klant terminaal is?” Direct na de documentaire kwam er een goede discussie op gang.

In kleinere groepen bespraken de zorgverleners hun wensen en ervaringen, maar ook hun ideeën voor verbetering. Het resultaat was dat er aan het eind van de middag tientallen afspraken lagen om met een betere samenwerking de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren. Die afspraken werden in de zaal gepresenteerd.

Het doel van het netwerk is dat alle mensen met dementie in de regio, met hun partners, op tijd de juiste zorg krijgen. Met deze middag is daar weer een grote stap in gezet.

Deelnemers netwerk
In de regio Oost-Achterhoek (Berkelland, Oost Gelre, Aalten en Winterswijk) hebben deze partijen zich georganiseerd in het “Netwerk Dementie Oost Achterhoek”: Livio, Careaz, Privazorg, Sensire en Zorgcombinatie Marga Klompé, maar ook de gemeentes, VIT-hulp bij mantelzorg, GGNet, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, de huisartsen en Alzheimer afdeling Gelderland.