A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Maak een afspraak
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd

Sensire

Verhalen van ouderen worden liederen van jongeren

11-06-2015

De locatie Isala van het Almendecollege in Silvolde heeft de smaak goed te pakken van de samenwerking met het Achterhoekse programma Lang Leve Kunst dat projecten voor en met ouderen organiseert. Dit keer gaat de school naar Sensire Pelgrim in Gaanderen, één van de partners van Lang Leve Kunst.

Het is al voor de tweede keer dit schooljaar dat een groep tweedeklassers op de koffie ging bij ouderen. De 14-jarigen schoven bij de bewoners aan tafel met allerlei vragen over hoe het destijds was om 14 te zijn. Hoe was het bij u op school, en thuis, moest u veel in huis doen, wat deed u in uw vrije tijd was, had u vrienden en vriendinnen?

De leerlingen volgen op school de stroming Kunst en Cultuur. Van alle verhalen die ze tijdens hun bezoek aan Pelgrim hoorden, maken ze op school songteksten. En dat is een hele opgave, vertelt docente Marleen Slebioda. Een tekst goed op muziek zetten is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Een leerling zei bijvoorbeeld: “hé mevrouw, ik heb meer lettergrepen dan tonen in dit lied, maar als ik te veel weglaat, klopt het verhaal niet meer…” Op 1 juli gaan ze terug naar Pelgrim met hun liederen op zak. Die zullen ze voorzingen aan de ouderen. En zo worden de verhalen van ouderen de liederen van jongeren. U bent woensdag 1 juli om 14.30 uur van harte uitgenodigd op de sing a songmiddag ‘Toen was ik 14’ bij Pelgrim, Blikslagerstraat, in Gaanderen. 

Toegang is vrij en reserveren is niet nodig.

Achterhoeks programma Lang Leve Kunst en Naoberschap
Partners van het Achterhoekse programma Lang Leve Kunst en Naoberschap zijn Markenheem, Sensire, Diafaan, De Gouden Leeuw, Azora, het Slingelandziekenhuis, Kruiswerk Achterhoek, Sité, het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek en de Gruitpoort. De Gruitpoort is initiatiefnemer en voert het programma uit.

Lang Leve Kunst
In 2015 zijn drie miljoen Nederlanders 65 jaar of ouder. Veel van hen zijn actief in kunst en cultuur. Het meerjarenprogramma Lang Leve Kunst draagt hieraan bij met een gevarieerd en uitdagend cultureel aanbod voor ouderen, door samenwerking en interactie bij kunstprojecten te stimuleren tussen ouderen en jongeren en door verbinding te creëren tussen welzijn, zorg en kunst.

Lang Leve Kunst wordt uitgevoerd en ondersteund door de ministeries van VWS en OCW, de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV), het Fonds voor Cultuurparticipatie, het VSBfonds, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK. De twee laatstgenoemde fondsen geven een aanzienlijke financiële bijdrage aan dít project. Zie voor meer informatie www.langlevekunst.nl/de-kwartiermakers.