A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Maak een afspraak
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd

Sensire

Vrijwilligers maken het verschil

07-12-2015
Afbeelding: Vrijwilliger_800x600

Diana Melgers, wijkverpleegkundige bij Sensire

Vrijwilligers doen ontzettend waardevol werk. Ze komen langs voor een wandelingetje of een kopje koffie, brengen mensen naar het ziekenhuis, bezorgen maaltijden. Niet iedereen realiseert zich hoe belangrijk dat is. Hoeveel je daarmee kunt toevoegen aan het leven van een ander. Daarom wil ik vandaag, op de Dag van de Vrijwilliger, de vrijwilligers eens in de schijnwerpers zetten.

Veel mensen krijgen zorg. Daar is dan een medische noodzaak voor: een ziekte of beperking, waar de zorg op gericht is. Maar wat het leven waardevol maakt, strekt veel verder dan dat. Juist daarin schuilt de kracht van vrijwilligers. Vrijwilligers voegen, elk op hun eigen manier, iets extra’s toe. Daarmee maken zij het verschil – bijvoorbeeld tussen ‘een eenzaam bestaan’ en ‘een gelukkig leven’. En dat is niet niks.

Soorten en maten
Vrijwilligers zijn er in soorten en maten, en er is altijd wel iemand met interesses die aansluiten bij die van een klant. Als wijkverpleegkundige verwijs ik klanten vaak door naar een welzijnsorganisatie. Elke gemeente heeft één grote welzijnsorganisatie waar veel vrijwilligers bij aangesloten zijn. De diensten die zij bieden zijn heel divers. Als vrijwilliger kun je bijvoorbeeld koken voor de ‘ronde tafel’ waaraan mensen drie keer per week kunnen mee-eten. Er is een bibliotheek, waar vrijwilligers mensen helpen om boeken te kiezen en te bekijken. Of een kapper die haar klanten ophaalt en weer wegbrengt. Daarnaast wijs ik mensen vaak op de Zonnebloem, een grote landelijke organisatie die uitjes en vakanties organiseert.

Twee keer per week wandelen
Ook binnen mijn eigen netwerk kijk ik altijd of er mensen zijn die ik aan mijn klanten kan ‘koppelen’. Ik heb bijvoorbeeld een klant met diabetes, die graag wilde wandelen maar bang was dat hij dan niet lekker zou worden. Toevallig kende ik iemand die van wandelen houdt en die wel wat tijd overhad. Inmiddels wandelen ze twee keer per week anderhalf uur samen. Iets soortgelijks is gelukt bij een meneer die thuis zorgt voor zijn vrouw met dementie. Hij heeft daardoor heel weinig sociale contacten. Als zijn vrouw naar de dagopvang is, komt iemand die ik ken nu wekelijks een kopje koffie drinken of een wandeling maken. Van zulke geslaagde koppelacties kan ik heel blij worden.

Altijd iets wat bij je past
Hier in de Achterhoek zijn relatief veel vrijwilligers, maar ook wij kennen een tekort. Meer vrijwilligers zijn dus zeer welkom! Het leuke aan vrijwilligerswerk is dat je altijd iets kunt doen wat bij je past. Vrijwilligers zijn sociaal bewogen mensen – anders zouden ze niet zo betrokken zijn bij anderen – maar je hoeft niet per se ook heel sociaal te zijn. Ben je goed in administratief werk? Dan kun je mensen helpen om hun ‘papierwinkel’ te ordenen. Weet je veel van computers? Dan kun je ouderen de beginselen van de digitale wereld bijbrengen. Hou je van koken? Dan kun je maaltijden bereiden en thuisbezorgen. Als vrijwilliger kun je altijd je ei kwijt.

Positiever en gezonder
Ik heb veel respect voor vrijwilligers, die in alle drukte toch iets voor een ander willen doen. Eigenlijk kunnen we niet meer zonder ze. Met alle veranderingen in de zorg is er veel op het bordje van mantelzorgers komen te liggen. Door dat te delen met vrijwilligers groeit de draagkracht die we samen hebben. En bovendien blijkt ook heel duidelijk dat mensen minder zorg nodig hebben als er regelmatig een vrijwilliger langskomt: ze staan positiever in het leven en voelen zich gezonder. Een winst die we nooit mogen onderschatten!