A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Maak een afspraak
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Zorg voor jong en oud dichtbij en vertrouwd

Sensire

Waarom een stapje extra nog steeds kan

27-10-2015

Jeanne Weenink

Als wijkverpleegkundige vind ik het belangrijk om een stapje extra te zetten voor mijn klanten. Dat wil zeggen: niet alleen doen wat zij verwachten, maar goed kijken of er ook andere dingen nodig zijn. Kan dat nog wel, nu we de zorg anders moeten organiseren? Het is inderdaad niet de bedoeling dat we de hond uitlaten of een maaltijd voor iemand koken. Dat is zogeheten ‘verwenzorg’. Maar een hulpmiddel regelen of een familielid waarschuwen kan zeker wel. Vijf stapjes extra die nog steeds mogelijk zijn.

 1. De kennismaking 
  Gelukkig krijg ik ruimschoots de tijd om bij de kennismaking breed te kijken: naar de lichamelijke, geestelijke en sociale kant. Vaak voer ik een familiegesprek, waarin we de week plannen en afspreken wie wat doet. Daardoor staat de structuur goed en sluiten we met de zorg precies aan bij de mogelijkheden van de familie. En ik heb meteen een beeld van het type familierelatie: gespannen of warm, praktisch of gezellig? Bij de kennismaking help ik mensen ook orde te scheppen in hun leven, bijvoorbeeld door dagopvang te regelen of een hoog-laagbed te bestellen. Daardoor zijn mensen minder afhankelijk van zorg. Ik geloof dat we door dit stapje extra betere zorg bieden en ons onderscheiden.
   
 2. Een goed netwerk
  Ik werk veel samen met andere zorgaanbieders, zoals huisartsen en ziekenhuizen. Van veel zorgonderwerpen weet ik wie op dat vlak de specialisten zijn. Ook ken ik leveranciers van hulpmiddelen, welzijnswerkers en medewerkers van gemeenten. En bij Sensire hebben we geweldige gespecialiseerde verpleegkundigen voor onder meer wondzorg, hartfalen, dementie en parkinson. Dankzij de uitgebreide kennismaking weet ik bovendien goed waar ik de familie voor kan inschakelen. Ik heb veel ruimte om relaties goed te onderhouden en nieuwe relaties te leggen. Met een goed netwerk hoeft een stapje extra daarna niet veel tijd te kosten: één advies of één telefoontje is vaak genoeg. 
   
 3. Kennis van wetten en financiering
  Valt iets onder mijn ziektekostenverzekering, de Wmo of de Wlz? Moet ik een eigen bijdrage betalen? Waar moet ik zijn om de zorg die ik nodig heb te kunnen krijgen? Ik zie sinds januari veel mensen met dit soort vragen. Als je als wijkverpleegkundige de mogelijkheden kent, kun je veel voor hen betekenen. Goede voorlichting scheelt mensen een hoop gedoe en gezoek. Ik word heel goed op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen qua regelgeving. Binnenkort kunnen we opzoeken hoe onze klanten verzekerd zijn. Dan kunnen we echt op maat adviseren over de (financiële) gevolgen van bijvoorbeeld fysiotherapie. Mensen zijn blij als ze snel weten waar ze aan toe zijn, merk ik. 
   
 4. Snel opnieuw indiceren
  Als een verpleegkundige ziet dat iemands gezondheid achteruitgaat, schakelt ze de wijkverpleegkundige in. In 2014 liep die indicatie via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), nu mogen wijkverpleegkundigen zelf een diagnose stellen en indiceren. Daardoor kunnen we veel sneller aanpassingen doen. Onze verpleegkundigen hebben de opdracht om op dit vlak een oogje in het zeil te houden. Als je op tijd ziet dat iemand extra ondersteuning nodig heeft, kun je soms zelfs een ziekenhuisopname voorkomen. 
   
 5. Flexibiliteit
  In een indicatie staat bijvoorbeeld dat iemand twintig minuten per dag wijkzorg krijgt. Maar in de praktijk hebben mensen niet elke dag evenveel zorg nodig. Als iemand ziek is, of je hebt een niet-pluis-gevoel, is het soms nodig om de huisarts te bellen of iets meer zorg te bieden. Dat kost een paar minuten extra, maar die kun je inhalen door net iets korter te blijven als alles weer goed gaat. Ik vind het belangrijk dat verpleegkundigen vanuit hun vakkennis zelf nadenken en breed kijken wat er moet gebeuren. Vaak kost het dan niet eens veel tijd om een stapje extra te doen!
Afbeelding: Extra_stapjes_800x600