A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Maak een afspraak
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Zorg bij u thuis

thuiszorg Achterhoek

Wonen

Ben je op zoek naar een woning? Er kunnen verschillende redenen zijn om op zoek te zijn naar woonruimte. Het zou kunnen dat je voor het eerst op jezelf wilt wonen, misschien verwacht je gezinsuitbreiding, wil je terug naar (of juist weg van) je geboorteplaats. 

Bedenk je goed wat je zou willen. Allereest wil je graag kopen of huren? Er zijn verschillende voor- en nadelen aan zowel kopen als huren. Kijk hier voor een aantal voor- en nadelen. In welke gemeente wil je wonen? Wat betekent een nieuwe woning voor je financiële situatie? De zoektocht naar een woning kan veel vragen op roepen. Neem daar (als dit mogelijk is) de tijd voor.  

Belangrijk: als je gaat huren bij een woningcorporatie zal deze kijken naar je huurverleden. Ze kijken dan naar goed huurderschap. Heb je de huur netjes betaald, geen overlast veroorzaakt en het huis netjes achtergelaten? Dan is er geen probleem. Heb je één van deze zaken nagelaten, dan kan een nieuwe huurwoning verkrijgen erg lastig zijn. 

Urgentie

Als je je hebt ingeschreven bij een woningcorporatie kan het even duren voor je een woning toegewezen krijgt. Soms heb je geen tijd om te wachten. Misschien heb je op dit moment geen onderdak of dreig je dakloos te raken? Vraag dan urgentie aan bij de woningbouw in jouw gemeente. Zij kunnen onderzoeken of je daar recht op hebt. 

Tips

Tip 1: Schrijf je in bij één of meerdere woningbouwverenigingen.  
Als je een woning wilt huren van een woningbouwvereniging, zul je je eerst bij hen in moeten schrijven. Meestal vragen de woningstichtingen hiervoor een klein bedrag per jaar. Het is belangrijk dat je zelf ook actief op zoek gaat en reageert om het woningaanbod, vaak kan dit online of staat het actuele aanbod in de krant. 

Tip 2: Vanaf 18 jaar inschrijven 
Thuiswonende kinderen kunnen zich inschrijven bij een woningbouwcorporatie vanaf 18 jaar. Ook als je dan nog niet op zoek bent naar een andere woning, is het wel verstandig om je alvast in te schrijven. Bij sommige woningbouwverenigingen wordt namelijk gekeken wie het langst ingeschreven staat, bij de toewijzing van een woning. Je kunt dan dus alvast inschrijftijd opbouwen, voor als je later graag een eigen woning wilt. 

Tip 3: Zoek een woning bij een particuliere verhuurder 
Er zijn ook particuliere mogelijkheden voor het vinden van een nieuwe woning. Die verschillen per regio. Denk in je zoektocht ook eens aan de berichtjes in het plaatselijke krantje of op het prikbord bij de supermarkt. Ook kun je makelaars benaderen. Die verhuren soms voor een bepaalde periode huizen die te koop staan. Deze huizen worden vaak gemeubileerd verhuurd. 

Woningcorporaties in de omgeving

Wil je meer informatie, kijk dan eens op de website van de woningcorporatie in jouw gemeente. 

Hulp nodig?

Soms lukt het niet om zelf een woning te krijgen. Het kan zijn dat je schulden hebt (kijk dan hier voor tips) of dat er andere problemen zijn. Neem dan contact met ons op, misschien kunnen wij je helpen. Dit kan via de mogelijkheden in de paars balk hieronder (Ook handig voor jou?) of via Ik wil hulp.

Belangrijk: wij kunnen geen urgentie verzorgen! De woningcorporatie onderzoekt zelf of er reden is tot het geven van urgentie.