A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Maak een afspraak
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Indicatie voor zorg met verblijf

Indicatie

Indicatie

Het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) beoordeelt welke zorg en hoeveel zorg u nodig heeft. Het CIZ is een onafhankelijke organisatie. Als u vanwege lichamelijke klachten, vergeetachtigheid of vanwege desorientatie in tijd en plaats niet meer thuis kunt wonen, krijgt u een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ).

Omdat niet iedereen evenveel zorg nodig heeft, heeft het CIZ voor zorg met verblijf een indeling gemaakt in tien zogenoemde zorgzwaartepakketten. In ieder pakket staat hoeveel hulp of zorg iemand kan krijgen. Hoe hoger het cijfer, hoe meer zorg.

Wat staat er in een zorgzwaartepakket?
In een zorgzwaartepakket staat waar u hulp bij nodig heeft. Bijvoorbeeld of u zichzelf kunt wassen en aankleden, of u zelf uw dagactiviteiten kunt structureren. Er staat ook in hoeveel uren zorg u per week krijgt. Er zijn tien verschillende zorgzwaartepakketten:

Pakket 1, pakket 2 en pakket 3 worden sinds enkele jaren niet meer geïndiceerd door het CIZ.

Pakket 4 is voor mensen die veel verzorging en begeleiding nodig hebben. De begeleiding geeft veiligheid. En is voortdurend dichtbij. Bent u in de war? Vergeet u veel? Weet u niet welke dag het is, of waar u bent? En komt u daardoor soms in gevaarlijke situaties? Of: Bent u ouder en ziet of hoort u heel slecht? Misschien bent u doofblind aan het worden? Dan heeft u persoonlijke verzorging en begeleiding nodig, en ook verpleegkundige aandacht. En u woont in een veilige, beschermde omgeving.

Pakket 5 is voor mensen die intensieve zorg en veel bescherming nodig hebben. Het is een pakket voor mensen die ernstig dement zijn. Bent u erg in de war? Weet u niet goed meer wie u bent en waar u bent? Weet u vaak ook niet welke dag het is? Herkent u andere mensen niet meer? Komt u snel in gevaarlijke situaties? Dan heeft u intensieve verzorging en begeleiding nodig.

Pakket 6 is voor mensen die lichamelijk ziek zijn en veel zorg nodig hebben. Het gaat om een chronische ziekte: een ziekte die heel lang duurt, steeds terugkomt of niet meer overgaat. U heeft veel hulp bij de verzorging nodig. Verder heeft u veel begeleiding nodig. Dat komt omdat u van meer dingen tegelijk last heeft, bijvoorbeeld gauw moe bent en uw armen en benen niet goed kunt gebruiken. Misschien bent u onzeker of bang, of soms ineens somber. En misschien praat u onduidelijk.

Pakket 7 is voor ouderen die al heel lang psychogeriatrische problemen hebben en daarbij zulke grote lichamelijke problemen hebben dat ze niet thuis kunnen wonen. Ook is het pakket geschikt voor mensen onder de 65 jaar die ernstig dement zijn of een niet-aangeboren hersenbeschadiging hebben.

Pakket 8 is voor mensen met een ernstige lichamelijke ziekte. Zij hebben daardoor heel speciale zorg nodig. Heeft u een specifieke ziekte die in een vergevorderde fase is? Bijvoorbeeld de ziekte van Huntington, de ziekte ALS of een ziekte als MS? Misschien kunt u dan niet meer voor uzelf zorgen en bent u helemaal afhankelijk van de zorg die u krijgt. Dan heeft u intensieve verzorging en verpleging nodig.

Pakket 9 is voor mensen die een ernstige lichamelijke ziekte hadden en daarom een zware operatie hebben gehad. Zij hebben daardoor tijdelijk heel speciale zorg nodig om weer beter te worden. Veel mensen kunnen na behandeling in een ziekenhuis meteen weer naar huis en krijgen daar thuiszorg. Soms kunt u niet meteen naar huis. Dat komt omdat het langer duurt voordat u hersteld bent. Bijvoorbeeld na een operatie van een knie of heup of na een hersenbloeding. U moet dan na het ziekenhuis tijdelijk naar een zorginstelling om verder te herstellen. U hebt daarbij medische begeleiding nodig, en hulp van therapeuten. Het is wel de bedoeling dat u daarna weer naar huis kunt.

Pakket 10 is voor mensen die een terminale ziekte hebben en in de eindfase van die ziekte verkeren. Het gaat om mensen die thuis wonen. Er is zo veel zorg nodig in deze fase van de ziekte dat de zorg niet langer thuis voortgezet kan worden. Door de ziekte is intensieve verzorging, verpleging en behandeling nodig. Ook pijnbestrijding hoort daarbij.

Aanbod wonen met zorg bij Sensire
U vindt alle locaties van Sensire wonen met zorg op Woonz.nl. Hier kunt u ook nakijken welke indicatie u nodig heeft, hoe u in aanmerking komt en waar u terecht kunt met vragen.

Natuurlijk kan uw behoefte aan hulp en zorg in de loop van een periode veranderen. Sensire kan u desgewenst ondersteunen bij het aanvragen van een nieuwe indicatie. Op basis van die nieuwe indicatie bespreken we samen uw situatie. 

Contact
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereiken voor informatie en advies of het maken van een afspraak. Klikt u hier op contact.