A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Maak een afspraak
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Zorg op afstand - nieuwste ontwikkelingen

Afbeelding: yooom

Volgende generatie beeldzorg

Beeldzorg ruikt nog zo nieuw als een auto die net uit de showroom komt en we testen al de volgende generatie van beeldbellen. In Doetinchem hebben we nu bij vier klanten, hun mantelzorgers en in het eigen innovatiecentrum van Sensire de YoooM geplaatst.  Als u daarmee beeldbelt, ervaart u nog meer het gevoel van bij elkaar zijn. We spreken daarom ook wel van ‘telepresence’ bij gebrek aan een beter Nederlands woord. 

De YoooM heeft twee schermen boven elkaar waardoor ook de handen en het bovenlichaam te zien zijn. Communiceren doe u niet alleen met uw hoofd en stem, maar toch vooral ook met uw handen. De YoooM laat u dus beter communiceren met de gesprekspartner. In dit project wordt de YoooM uitgetest in meerdere landen (Zweden, Spanje en Nederland) en richt zich op toepassingen in de ouderenzorg. Deze weken hebben de vier klanten en wij regelmatig met elkaar contact via de YoooM, bijvoorbeeld om een spelletje te spelen.

Naast samen spelletjes spelen, kunnen we ook groepsbesprekingen houden of lesgeven met de YoooM. Op de foto leest een opa zijn verschillende kleinkinderen voor die ergens anders dan zijn en wijst ze de plaatjes in het boek aan. De kinderen zijn klein in het beeld en kunnen door op hun beeldje te tikken, groot op het scherm komen. 

Wat voor ons vooral belangrijk is in deze test, is uitzoeken of deze techniek inderdaad meer oplevert dan beeldbellen via een tablet. We verwachten dat er nog beter een diagnose kan worden gesteld en zorg op afstand kan worden verleend nu de non-verbale communicatie beter in beeld komt. En wat vinden de klanten en hun mantelzorgers ervan? Vergroot het inderdaad bij hen het gevoel van aanwezigheid? En kunnen we zo het monster van de eenzaamheid beter bestrijden? De tijd zal het ons leren.

Wilt u de YoooM in actie zien? Klik dan hier http://connectedvitality.eu/ en vervolgens op ‘Watch movie’.
 

Deze test maakt onderdeel uit van Het Connected Vitality Nederland-project, geleid door Presence Displays en wordt gefinancierd door het Ambient Assisted Living (AAL) programma, via ZonMw.