A-  A+
Ik wil direct naar Onze diensten
Ik wil persoonlijk advies Maak een afspraak
Ik wil gericht zoeken Zoeken
Ik wil contact opnemen Contact

Zorg bij u thuis

thuiszorg Achterhoek

Opvoeden en internet

Het internet is een prachtig medium. Het geeft toegang tot een wereld vol mogelijkheden. Muziek en films streamen, in contact blijven met vrienden en familie, winkelen, gamen en hulp zoeken zijn enkele zaken die tot de schijnbaar oneindige reeks mogelijkheden behoren. 

Helaas schuilen er ook gevaren. Persoonlijke gegevens kunnen gestolen worden door een hacker, een virus kan ervoor zorgen dat je belangrijke gegevens kwijt raakt en niet iedereen zit op internet met goede bedoelingen. 

In de opvoeding van onze kinderen hebben we volop aandacht voor de risico's en kansen die ze tegen komen in hun leven. We leren ze uit te kijken in het verkeer, stimuleren ze om goed op te letten op school, zorgen ervoor dat ze leren zwemmen en vertellen dat ze niet zomaar met vreemde mensen mee moeten lopen. Het leven online krijgt echter vaak nog te weinig aandacht. 

Als ouders vinden we die wereld soms lastig. Het verandert snel en onze kinderen zijn beter op de hoogte dat wij zijn. Toch is het wel belangrijk om ze goed op te voeden in de online wereld. Ook daar moeten we aandacht hebben voor de kansen en de risico's. De huidige generatie jongeren is opgegroeid in een wereld met internet. Zij leven grotendeels online en voor hen zijn de verschillen tussen online en offline eigenlijk niet meer aanwezig .

Op deze pagina wordt aandacht besteed aan mediawijsheid. Wij vinden het belangrijk dat dit een vast onderdeel krijgt in de opvoeding. Tijdens het avondeten zou naast de vraag hoe het op school was ook standaard de vraag "hoe was het op het internet" of "hoe was het op Facebook (of welk sociaal medium actueel is) gesteld kunnen worden.

Inmiddels is er veel geschreven over mediawijsheid en internet in de opvoeding. Via deze site vind je een overzicht van goede tips die op andere websites staan. 

Voor handige tips, bekijk dit interview met Pauline Maas door Google:

Voor meer filmpjes over dit onderwerp, klik hier.

Heb je behoefte aan tips die specifiek zijn voor de leeftijdsgroep van jouw kind? Kijk dan eens naar de volgende pagina's op Mijn Kind Online:

 

Benieuwd naar andere websites? Kijk dan bij onze handige links.

Heb je vragen over internet en opvoeding? Dit is een onderdeel van onze opvoedondersteuning. Zoek contact met ons via "Ik wil hulp" of de paarse balk onderaan deze pagina.