Wat een klein gebaar kan doen

08 april 2020

Een tekening van een kleinkind, een paaspresentje of een heus fotoboek. De bewoners van de woonzorglocaties van Sensire worden in deze tijden steeds vaker verrast door positieve acties van burgers en bedrijven. ‘Als je de pijn een beetje kunt verzachten, doe je dat natuurlijk!’

Een bewoonster was niet echt een prater en keek liever de kat uit de boom. In de woonzorglocatie ging het bijna alleen nog maar over Corona. Totdat ze een boek in haar handen gedrukt kreeg. ‘Ode aan het vee’ stond er op de voorkant. Ze was zelf altijd boerin geweest, dus haar interesse was gewekt. Al bladerend kwamen veel herinneringen van vroeger terug. Voordat ze het zelf in de gaten had, was ze samen met een zorgprofessional verwikkeld in een levendig gesprek over haar leven op de boerderij en alle mooie momenten die daarbij hoorden.

Meer momenten van geluk

Weggeefactie

“De zorgprofessional die mij dit verhaal vertelde had een brok in haar keel tijdens dat gesprek”, vertelt Karolien Hupkes, samensteller van ‘Ode aan het vee’. De Didamse is zelf ook boerin en kwam vorig jaar op het idee om deze hommage aan het boerderijdier op markt te brengen, omdat ze merkte dat ‘de burger’ steeds minder weet van de koe, geit, kip, varken en schaap. Zelfs haar jonge dochter, nota bene opgroeiend op een boerderij, moest nog veel leren. Ze heeft het boek samen met fotografe Brenda Beumer gemaakt.

“Het boek was een succes bij zowel boeren als niet-boeren”, vertelt Hupkes. “Onlangs hadden we nog 14 exemplaren liggen en we besloten die weg te geven via Facebook.”

Hart onder de riem

Dat moment viel praktisch samen met het begin van de Corona-crisis. Hupkes en Beumer: “We bedachten ons dat het misschien veel leuker was om een aantal boeken te geven aan bewoners van verzorgingshuizen in de buurt. Die konden wel een hart onder de riem gebruiken, vonden we.” Zo gezegd, zo gedaan. Via een crowdfundingsactie op Facebook werd genoeg geld opgehaald om zo’n 100 boeken af te leveren aan verzorgingshuizen in de regio Liemers. “We hebben die boeken persoonlijk afgeleverd!”

Cadeautje voor de buren

Het initiatief van Hupkes en Beumer staat niet op zichzelf. Veel particulieren, familie van bewoners, maar ook bedrijven doen graag iets positiefs voor bewoners van verzorgingshuizen. Bouwbedrijf Aan de Stegge uit Twello droeg ook een steentje bij. “Wij hebben de bewoners van Het Martinushof verrast met een voorjaarsbakje van de bloemist”, vertelt Heleen Rietman van Aan de Stegge. “En de medewerkers kregen een stukje taart van de bakker.” Waarom eigenlijk? “Wij zijn praktisch buren, dus wij zien dat de maatregelen rondom Corona hen het diepst treffen. Als je die pijn een beetje kunt verzachten door een bloemstukje en een stukje taart, dan doe je dat natuurlijk!” aldus Rietman.

Die actie werd gewaardeerd. “We hebben veel positieve reacties gehad vanuit De Martinushof. Iedereen was blij. Dat geeft wel een goed gevoel en draagt eraan bij dat we zulke acties in de toekomst ook zullen blijven organiseren. We zijn nu alweer aan het bedenken wat we nog meer kunnen doen.”

Ook Hupkes en Beumer werden bedolven onder de reacties en complimentjes. “Tientallen mensen stuurden ons berichtjes als dank. Ze zagen het boek als afleiding en troost. Het is fijn om te horen dat een klein gebaar veel los kan maken bij de mensen.”

Inmiddels worden er steeds meer acties en initiatieven georganiseerd om de bewoners en zorgprofessionals van verzorgingshuizen van Sensire een hart onder de riem te steken. Vind jij het ook leuk om iets positiefs te doen voor de bewoners van Sensire? Mail dan naar momentenvangeluk@sensire.nl en laat ons weten wat je plannen zijn.

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder openbaar reageren? Voor persoonlijke vragen kunt u een e-mail sturen aan info@sensire.nl.