Hier vindt u alle informatie rondom Corona klik hier
Verhalenserie over bewoners, klanten, naasten en collega's in coronatijd
Verhalenserie over bewoners, klanten, naasten en collega's in coronatijd

Verhalenserie over bewoners, klanten, naasten en collega's in coronatijd

Bewoners, klanten, naasten, collega's en vrijwilligers vertellen hun verhaal. Hoe ervaren zij deze coronatijd? Zij zien dilemma's, maar zijn er ook kansen? Hoe gaan zij om met de druk op de zorg en werken zij samen? Hoe zit het met 'Leven zoals u wilt' in deze roerige tijd? Ieder heeft zijn eigen kijk, eigen ervaringen, eigen gevoelens. Ieder heeft een eigen verhaal, van grote betekenis. 

Deel 10: "Het is een behoorlijke rollercoaster" - 25 februari 2021

Natuurlijk beschermen we onszelf zo goed mogelijk tegen het virus, maar toch grijpt het virus soms zijn kans. Leonie Ressing, woonbegeleider bij Sensire, doet er alles aan om zichzelf en anderen te beschermen. Toch werd zij ook te pakken genomen door het virus. Een rollercoaster voor haar, haar collega’s en haar klanten. Maar uiteindelijk bracht de besmetting zelfs iets moois: “Door mijn antistoffen kan ik nu anderen helpen."

Lees hier het verhaal van Leonie over de impact van een positieve coronatest.

Deel 9: "Gelukkig, die magnetron hebben wij ook" - 21 december 2020

Irmgard Evers zit al 30 jaar in het zorgvak, maar was nog maar een dag teamverpleegkundige van Sydehem in Zeddam toen ze in het Zorghotel Achterhoek aan de slag ging als coördinerend verpleegkundige. Dat vond ze erg spannend. Alles was nieuw: de collega’s, sommige systemen, de patiënten, behalve de magnetron. Maar met steun van elkaar gaat het team voor maar een doel: “Dat onze klanten - want zo voelt het, onze klanten - terug naar de thuissituatie kunnen of dat we zorgen voor een zo fijn mogelijk afscheid.” 

Lees hier het verhaal van Irmgard over (samen)werken in het Zorghotel.

Deel 8: "Ik voelde me snel thuis" - 2 december 2020

De druk in de zorgteams van Sensire is hoog. Waar kan, schieten behandelaren de zorgteams van Wonen met Zorg te hulp. Zowel tijdens de eerste golf als deze tweede golf springt ook Daphne Vos, fysiotherapeut bij Sensire, tijdelijk in. “Je ziet duidelijk de tekorten in de teams en ik merkte dat je in een zorgdienst echt die extra aandacht aan bewoners kunt geven.” Tegelijkertijd kwam Daphne als behandelaar tot andere inzichten. 

Lees hier het verhaal van Daphne over inspringen bij een ander team.

Deel 7: "Te goed voor het ziekenhuis, te slecht voor thuis" - 15 november 2020

In ziekenhuizen lijkt de coronadrukte enigszins te stabiliseren, maar in de thuiszorg is dat nog niet het geval. Thuiszorgorganisaties hebben het extra druk met de verpleging van coronapatiënten die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, maar nog wel zorg nodig hebben. NOS Nieuws maakte een reportage over de druk op de thuiszorg en het Zorghotel Achterhoek als oplossing.

Lees het verhaal van de zorgprofessionals van het Zorghotel Gaanderen en corona patienten meneer en mevrouw Grijsen over de druk op de thuiszorg en het Zorghotel (NOS Nieuws)

Deel 6: “Onze bewoners kunnen zich niet altijd aan de anderhalvemeter regel houden." - 24 september 2020

"Tegelijk weten we dat het met goede observaties, begeleiding en inzet van techniek verantwoord is om de deuren open te zetten voor mensen met dementie.”

Lees hier het verhaal van Marielle Bus, directeur Psychogeriatrie Het Spijk, De Lunette, De Borkel en De Beekdelle over open deuren ondanks corona

Deel 5: “Ik ben het ook helemaal zat, maar ik wil gewoon zelf niet de bron van besmetting zijn.” - 12 augustus 2020

Blijven volhouden, om bewoners, klanten maar ook onze naasten te beschermen. Dat drukt Marian Sweere, senior teamverpleegkundige Den Ooiman PG1 alle collega’s en in het bijzonder de jongere collega’s graag op het hart. 

Lees hier het verhaal van Marian Sweere, Senior teamverpleegkundige Den Ooiman PG Doetinchem over het volhouden van de maatregelen

Deel 4: “De combinatie van werk en thuis was best heftig, maar ook wel mooi.” - 21 augustus 2020

Clementine klein Nijenhuis heeft een dubbele rol als het om zorg gaat. Naast dat ze in de zorg werkt, is ze tevens mantelzorger van haar moeder. 

Lees hier het verhaal van Clementine klein Nijenhuis - woonbegeleider bij Sydehem in Zeddam

Deel 3: "Er is hier geen flikker meer te doen." - 31 juli 2020

“Er is hier geen flikker meer te doen”, zei de moeder van Ans van Amerongen. De moeder van Ans woont in het Grotenhuis in Twello. Samen met Ans kijken we terug- en vooruit in deze coronatijd: “Kwaliteit van leven is een groot goed, waar we over moeten blijven praten.”

Lees hier het verhaal van Ans van Amerongen - naaste van een bewoner van het Grotenhuis in Twello

Deel 2: “Ik wil niet meer terug naar de tijd waarin huisbezoeken niet mogelijk zijn.” - 16 juli 2020

Toen in maart het virus ook in onze regio om zich heen sloeg, werd snel gehandeld. “Beslissingen werden snel genomen. Beslissingen waar ik volledig achter sta, maar wel beslissingen die dilemma’s opleverden. Zeker voor de groep klanten waarmee ik in nauw contact sta, mensen met een oncologische aandoening en/of in de palliatieve fase.” 

Lees hier het verhaal van Charella van Ee - oncologie- en palliatief verpleegkundige regio Liemers en Rijnwaarden

Deel 1: "Leven zoals u wilt in coronatijd" - 20 mei 2020

En toen was daar corona. Hoe zit dan het met zeggenschap en regie? Wat betekent dan Leven zoals u wilt? Nu, vanwege veiligheid, voor iemand wordt bepaald wat mag en vooral wat niet mag.

Bekijk hier de video met naasten, bewoners en zorgprofessionals over Leven zoals u wilt in coronatijd