Voor Mantelzorgers
Voor Mantelzorgers

Voor Mantelzorgers

Een mantelzorger doet meer voor een ander dan in het dagelijkse leven gebruikelijk is, en dat voor een lange periode. Dat mag gezien worden en verdient ondersteuning.

Hoort het er gewoon bij?

‘Zorgen voor je partner, dat hoort er gewoon bij’. Dat is vaak het eerste wat mensen zeggen als iemand in hun directe omgeving, bijvoorbeeld door ziekte of vergeetachtigheid, extra zorg nodig heeft. Dat is mooi. Het getuigt van genegenheid en van de wil van mensen om samen een volwaardig stel te blijven, ook als de een afhankelijk wordt van de ander.

Het is ook bijzonder. Vaak lang voordat mensen ‘officieel’ mantelzorger zijn, hebben ze voor hun partner of familielid al veel meer gedaan dan in het gewone dagelijkse leven gebruikelijk is. Mantelzorgers mogen zich best realiseren hoe goed het is dat de ander hen heeft.

Mantelzorgers verzetten bergen werk, en vaak gaat ze dat goed af. Uit onderzoek blijft dat 80 tot 90 procent van de mantelzorgers hun verantwoordelijkheid soms wel als zwaar ervaren, maar dat ze niet overbelast zijn. Alleen: 10 procent van de mantelzorgers is wél overbelast.

Zorg ook voor jezelf

Als de zorg voor de ander intensiever wordt en een permanent karakter krijgt, wordt soms ook de gezondheid van de mantelzorger op de proef gesteld. Stel, dat iemand zo vergeetachtig is dat hij of zij eigenlijk niet meer alleen kan zijn, zodat ook de ander aan huis is gebonden of nog nauwelijks dingen voor zichzelf kan doen. Of dat iemand ’s nachts gaat dwalen, waardoor ook de mantelzorger een slechte nachtrust heeft.

Daarom is de vraag ‘Hoe gaat het met u’ er niet alleen voor de klant, maar ook voor de mensen om de klant heen. Ook zij verdienen aandacht voor hun lichamelijke, geestelijke en sociale toestand. Zo vormen de klant en de mantelzorger ook voor Sensire een duo. Samen moeten ze gezond blijven. Samen zijn ze welkom.

Geregeld even meekijken

Sensire kan u als mantelzorger op allerlei manieren ondersteunen. Uw wijkverpleegkundige weet wat uw gemeente aan ondersteuning voor mantelzorgers te bieden heeft en hoe u daar toegang toe kunt krijgen. Daar kan de wijkverpleegkundige ook een adviserende en coördinerende rol in spelen.

Zo mogelijk kijkt Sensire ook geregeld even mee: Kunnen de mantelzorger en de klant het samen nog redden? Hebben ze zelf genoeg inzicht in de situatie om hun grenzen te kennen? Trekken ze aan de bel als het niet meer gaat?

Wederzijds contact

Daarvoor is het belangrijk om elkaar goed op de hoogte te houden, zodat er zo nodig tijdig maatregelen kunnen worden genomen, zoals zorgverlof of bepaalde hulpmiddelen.

  • De mantelzorg en de professionele zorg zijn goed op elkaar afgestemd
  • U heeft geregeld overleg met één vaste verzorgende
  • De verzorgende kijkt ook of ú de zorg volhoudt
  • Samen zoeken we naar een oplossing als de druk te groot wordt
  • U wordt digitaal op de hoogte gehouden
  • U krijgt deskundige adviezen

Het is heel belangrijk dat je ook leuke dingen blijft doen met elkaar.

~Denny Kreemers, mantelzorger~

Praten kan altijd

Als u meer wilt weten over ondersteuning bij mantelzorg, kunt u altijd een afspraak maken met uw wijkverpleegkundige voor een adviesgesprek.

De wijkverpleegkundige brengt samen met u de situatie in kaart en bekijkt wat er mogelijk is te verbeteren, op een manier die bij u past. Neem gerust een familielid, vriend(in) of goede bekende mee naar het gesprek.

Via de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) kan uw gemeente mogelijk voorzien in middelen om het u als mantelzorger wat gemakkelijker te maken. Elke gemeente heeft daartoe een zogenoemd Wmo-loket. Uw wijkverpleegkundige weet daar de weg.

De praktijk leert dat mantelzorgers het vaak een stuk beter volhouden als ze geregeld even weg kunnen van de dagelijkse zorg. Prettige dingen doen en ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers geeft erkenning en laadt de batterij op.

In Doetinchem en Gaanderen is daarvoor Mantelzorgcarrousel Klavervier actief. Gebruikmakend van hun netwerk in hun eigen wijk doen `mantelzorgers, hun naasten en vrijwilligers samen leuke dingen of wisselen ze taken met elkaar af. Kijk voor meer informatie op Mantelzorgcarrousel Klavervier.

Praktische informatie

Als u vragen heeft of als in contact wilt komen met uw wijkverpleegkundige, kunt u ons algemene nummer bellen: 0900 8856 (24 uur per dag, 7 dagen in de week, 10 cent/minuut). 

De gemeente Oude IJsselstreek heeft een speciaal steunpunt voor mantelzorgers. Lees hier meer over het steunpunt.