Een mantelzorger doet meer voor een ander dan in het dagelijkse leven gebruikelijk is, en dat voor een lange periode. Dat mag gezien worden en verdient ondersteuning.
Het is ook bijzonder. Vaak lang voordat mensen ‘officieel’ mantelzorger zijn, hebben ze voor hun partner of familielid al veel meer gedaan dan in het gewone dagelijkse leven gebruikelijk is. Mantelzorgers mogen zich best realiseren hoe goed het is dat de ander hen heeft.
Mantelzorgers verzetten bergen werk, en vaak gaat ze dat goed af. Uit onderzoek blijft dat 80 tot 90 procent van de mantelzorgers hun verantwoordelijkheid soms wel als zwaar ervaren, maar dat ze niet overbelast zijn. Alleen: 10 procent van de mantelzorgers is wél overbelast.
Daarom is de vraag ‘Hoe gaat het met u’ er niet alleen voor de klant, maar ook voor de mensen om de klant heen. Ook zij verdienen aandacht voor hun lichamelijke, geestelijke en sociale toestand. Zo vormen de klant en de mantelzorger ook voor Sensire een duo. Samen moeten ze gezond blijven. Samen zijn ze welkom.
Zo mogelijk kijkt Sensire ook geregeld even mee: Kunnen de mantelzorger en de klant het samen nog redden? Hebben ze zelf genoeg inzicht in de situatie om hun grenzen te kennen? Trekken ze aan de bel als het niet meer gaat?
Het is heel belangrijk dat je ook leuke dingen blijft doen met elkaar.
~Denny Kreemers, manterzorger~
De wijkverpleegkundige brengt samen met u de situatie in kaart en bekijkt wat er mogelijk is te verbeteren, op een manier die bij u past. Neem gerust een familielid, vriend(in) of goede bekende mee naar het gesprek.
Via de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) kan uw gemeente mogelijk voorzien in middelen om het u als mantelzorger wat gemakkelijker te maken. Elke gemeente heeft daartoe een zogenoemd Wmo-loket. Uw wijkverpleegkundige weet daar de weg.
De praktijk leert dat mantelzorgers het vaak een stuk beter volhouden als ze geregeld even weg kunnen van de dagelijkse zorg. Prettige dingen doen en ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers geeft erkenning en laadt de batterij op.
In Doetinchem en Gaanderen is daarvoor Mantelzorgcarrousel Klavervier actief. Gebruikmakend van hun netwerk in hun eigen wijk doen `mantelzorgers, hun naasten en vrijwilligers samen leuke dingen of wisselen ze taken met elkaar af. Kijk voor meer informatie op Mantelzorgcarrousel Klavervier.