Hulp bij Revalidatie en herstel
Hulp bij Revalidatie en herstel

Hulp bij Revalidatie en herstel

Synoniemen: herstelzorg

Werken aan uw herstel

‘Revalideren is motiveren’, zegt een revalidatiearts bij Sensire weleens. Want al staat u er niet alleen voor, u moet het wel zelf doen.

Misschien moet u bepaalde functies van uw lichaam opnieuw aanleren, of voorkomen dat u functies verliest. Sensire biedt u daarvoor therapieën en begeleiding, zodat u ook in uw dagelijks leven gemotiveerd bent om aan uw herstel te werken.

Samen met uw behandelaars gaat u aan de slag met een persoonlijk trainingsprogramma. In uw eigen tempo leert u opnieuw vaardigheden aan, zoals lopen of praten. In de praktijk komt dat vooral neer op: veel oefenen. Als alleen gedeeltelijk herstel mogelijk is, leert u ook om te gaan met uw beperking. Alles wat u doet is erop gericht om te zorgen dat u weer zo goed en zelfstandig mogelijk uw leven kunt leiden.

Afgestemd op uw situatie

Tijdens uw revalidatie volgt u uw eigen programma, afgestemd op uw persoonlijke situatie. U revalideert (deels) alleen of in groepsverband. Het aantal behandelingen of therapieën kan ook verschillen: van meerdere keren per dag tot enkele keren per week.

Bij de ondersteuning houden we veel rekening met wat u belangrijk vindt. Het is goed om u te realiseren dat u ook buiten de therapie aan uw herstel kunt werken, door simpelweg alle dingen die u gewend bent om te doen te beschouwen als mogelijkheden om functies te oefenen.

Betrokken familie en vrienden

Naast professionele zorgmedewerkers betrekken we uw familie ook graag zo veel mogelijk bij uw revalidatie. Door u te bezoeken en belangstelling te tonen, kunnen ook zij u motiveren om te werken aan uw herstel.

Uw familieleden zijn ook van harte uitgenodigd om eens bij de therapie te komen kijken. Soms is het moeilijk om uit te leggen hoe u zich bijvoorbeeld kunt wassen en kleden, of hoe u zich het beste kunt verplaatsen. Wij kunnen uw familie leren hoe zij u het beste kunnen helpen.

Lichtere herstelzorg

De termen ‘revalidatie’ en ‘herstelzorg’ worden vaak door elkaar gebruikt en duiden ook op hetzelfde type zorg. Wel heeft ‘herstelzorg’ een iets bredere betekenis: het gaat hierbij niet alleen om intensieve, maar ook om minder intensieve zorg, waarbij de nadruk ligt op tijd en rust om te herstellen.

Voor lichtere herstelzorg kunt u terecht in Vorden (Wehmepark).

Lichamelijk, praktisch en sociaal

Of u nu thuis of bij Sensire revalideert, u krijgt een persoonlijk behandelteam dat u tijdens de revalidatie ondersteunt. De samenstelling van dit team hangt af van uw situatie. Uw behandelaars begeleiden u in de eerste plaats bij uw lichamelijke herstel. Maar revalideren heeft ook altijd een sociale en praktische kant. Hoe kunt u weer prettig thuis leven? Daar is tijdens de revalidatie ook veel aandacht voor.

Uw team kan bestaan uit verschillende behandelaars:

 • De fysiotherapeut kijkt samen met u naar uw mogelijkheden in kracht, mobiliteit, evenwicht en uithoudingsvermogen. Hoe gaat het bijvoorbeeld met opstaan uit een stoel, lopen en traplopen? Door training kunt u uw mogelijkheden uitbreiden.
 • De ergotherapeut ondersteunt u om dagelijkse activiteiten weer zo zelfstandig en zo veilig mogelijk uit te voeren, eventueel met hulpmiddelen. Bijvoorbeeld douchen, aankleden en uw hobby uitoefenen.
 • De diëtist is een specialist op het gebied van voeding. U krijgt een persoonlijk voedingsadvies dat helpt om u lichamelijk fitter te voelen. De diëtist kan u ook motiveren om uw dieet te blijven volgen.
 • De logopedist adviseert en behandelt u als u problemen heeft met spreken, slikken of kauwen. De logopedist kan u bijvoorbeeld helpen om weer zo goed mogelijk te leren spreken.
 • De psycholoog begeleidt u bij psychologische en emotionele problemen. Het gaat dan om situaties waarbij u psychisch meer ondersteuning nodig heeft dan het zorgteam u kan bieden.
 • Uw huisarts of de specialist ouderengeneeskunde bij Sensire is eindverantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning tijdens uw revalidatie.

Behalve uw behandelaars ziet u ook verpleegkundigen en verzorgenden, die u ondersteunen bij het aanleren van praktische zaken als wassen, aankleden en eten en drinken. Zij kunnen u begeleiden bij uw oefeningen.

Revalideren is motiveren. Je moet het echt zelf doen!

Zorg aan huis

Met goede zorg voelt u zich vaak het best in uw eigen omgeving, waar u langzaam weer uw vertrouwde leven oppakt. Uw behandelaars komen bij u langs voor de behandeling en begeleiding. Ook het wijkteam van Sensire komt bij u thuis om u te ondersteunen.

Dagbehandeling

U kunt ook vanuit huis bij Sensire revalideren. U woont dan dus gewoon thuis, maar komt voor dagbehandeling enkele dagdelen per week naar ons toe.

In een speciale dagbehandelingsgroep werkt u samen met andere revalidanten aan uw herstel. U traint met de groep en volgt waar nodig individuele therapie die is afgestemd op uw situatie. Alle activiteiten die u doet zijn gericht op uw revalidatie. Dat geldt ook voor de gewone dagelijkse zaken, zoals eten, persoonlijke verzorging en naar het toilet gaan.

Tijdelijk verblijf

Is uw huis niet geschikt om thuis te revalideren, of zijn uw klachten daarvoor te ernstig? Dan kunt u tijdelijk bij Sensire verblijven en revalideren. Sensire verleent zeven dagen in de week, 24 uur per dag zorg gericht op uw herstel.
Samen met andere revalidanten verblijft u in een prettige, rustige omgeving, waar uw behandelteam er alles aan doet om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen. Voorop staat dat u altijd in uw eigen tempo herstelt.

Komt u tijdelijk bij ons wonen om te herstellen en te revalideren? Dan vragen wij u om op de eerste dag een geldig legitimatiebewijs (paspoort of ID-bewijs) mee te nemen. 

Elkaar motiveren

Bij Sensire revalideren mensen met uiteenlopende klachten, jong en oud. Sommige mensen hebben een TIA, hersenbloeding of herseninfarct gehad. Anderen herstellen nadat ze een nieuwe heup of knie hebben gekregen. Ook zijn er revalidanten die leren leven met bijvoorbeeld een beenamputatie.

Contact met andere revalidanten kan veel steun bieden: hoe anders elke situatie ook is, je zit toch in hetzelfde schuitje. Door samen te revalideren kun je elkaar extra motiveren.

Bezoektijden

Wilt u mensen uitnodigen om op bezoek te komen? Dat kan. Omdat uw therapie en herstel voorrang heeft en in verband met uw middagrust hanteren wij voor de afdeling revalidatie de volgende bezoektijden:

 • Maandag t/m vrijdag tussen 15.30-17.00 uur en tussen 18.00-21.00 uur.
 • Zaterdag en zondag tussen 11.00-12.30 uur, tussen 15.00-17.00 uur en tussen 18.00-21.00 uur

Weer naar huis

Het is fijn om na een verblijf bij Sensire weer thuis te komen. Maar de revalidatie is dan vaak nog niet afgelopen. Thuis of in de dagbehandelingsgroep voor revalidanten werkt u verder aan uw herstel. En natuurlijk staat ook het wijkzorgteam voor u klaar. In uw eigen tempo leert u om weer uw vertrouwde dagelijks leven te leiden.

Jan (68): De knop ging om

“Na mijn beroerte raakte ik halfzijdig verlamd. Dat hakte erin. Mijn vrouw en ik zijn nog niet zo lang geleden gestopt met werken en zouden samen op reis naar Amerika. De tickets lagen al klaar. Maar we wilden niet bij de pakken neerzitten, dat is onze aard niet. De knop ging om: revalideren in plaats van reizen.
Mijn vrouw, die vroeger verpleegkundige was, wilde me graag thuis verzorgen. We sliepen toch al beneden, dat kwam dan weer goed uit. Dus kreeg ik wekenlang de fysiotherapeut en de ergotherapeut een paar keer per week op bezoek. Daarnaast trainde ik me zelf tussendoor suf. Mijn vrouw werd af en toe gek van me: ik wilde alles zelf doen, ze mocht me nog geen glaasje water aangeven! Het herstel ging sneller dan verwacht, al vind ik het nog soms nog wel moeilijk dat ik nooit meer de oude zal worden. Ik loop nog wat houterig en ben wat eerder moe. Maar we doen het ervoor. En misschien zit Amerika er ooit toch nog in…”

Praktische informatie

Wilt u meer informatie over revalidatie thuis of bij Sensire? U kunt contact met ons opnemen via ons algemene telefoonnummer: 0900 88 56 (24 uur per dag, zeven dagen in de week).

De kosten voor uw revalidatietraject zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie, zoals uw (aanvullende) zorgverzekering en uw inkomen. U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen wat de kosten en vergoedingen zijn in uw situatie.

Komt u tijdelijk bij ons wonen om te herstellen en te revalideren? Dan vragen wij u om op de eerste dag een geldig legitimatiebewijs (paspoort of ID-bewijs) mee te nemen. 

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.
Reacties:
 • M crombach
  1 september 2020 | 11:25
  Is het mogelijk om die duofiets te huren? Graag uw info (telefoon niet mogelijk) Mgo.crombach@gmail.com
  • Sensire communicatie
   1 september 2020 | 16:03
   Op Den Ooiman staat een fiets. Het beste kunt u even aan uw aanspreekpunt in het team vragen hoe deze voor u gereserveerd kan worden.
Inhoudsopgave Inhoudsopgave
Informatie op deze pagina