Ali B, ANBO en siertelers zetten klanten Zorg Thuis in het zonnetje
Ali B, ANBO en siertelers zetten klanten Zorg Thuis in het zonnetje

Ali B, ANBO en siertelers zetten klanten Zorg Thuis in het zonnetje

15 april 2020

Ali B, ouderenbond ANBO en een aantal sierkwekers vonden samen een mooie bestemming voor bloemen die anders verloren zouden gaan. De afgelopen Paasdagen werden duizenden mensen die thuis zorg ontvangen verrast met een bosje bloemen. Een actie die de wijkverpleegkundigen van Sensire met open armen ontvingen. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ouderenbond ANBO en wijkverpleegkundigen vertellen over de actie die de klanten echt in het zonnetje zetten. 

Rapper en nationaal knuffeldier Ali B zat de afgelopen dagen in vele tv-shows om over de bloemenactie te vertellen. Hij was op bezoek geweest bij een aantal sierkwekers en erg geschrokken van het grote aantal bloemen dat vanwege Corona-maatregelen op de plank bleef liggen. "Daarom belde hij ons met het plan om die uit te gaan delen in de bejaardentehuizen en verzorgingscentra in Nederland”, vertelt Den Haan. “Wij vonden het eigenlijk een veel beter plan om die bloemen te geven aan de kwetsbare ouderen die gewoon nog thuis wonen. Die worden in deze tijd vaker vergeten, maar zij vormen wel 95% van die groep.” Zo gezegd, zo gedaan. De afgelopen Paasdagen werden door heel Nederland zo’n 150.000 bosjes bloemen bezorgd. “Wat een hectische week was dat, zeg!” zegt Den Haan. “We hebben hard gewerkt en dat heeft ontzettend veel positieve reacties opgeleverd. Ik heb blij gezichten gezien, maar ook mensen die moesten huilen om het gebaar.” 

Wijkverpleegkundigen omarmen de actie

Ook bij Sensire was het best een logistieke uitdaging, maar wel één die snel werd omarmd. De wijgrovoorzitters werden gebeld, pakten het op en maakten met de teams plannen voor de bloemenregen. De collega’s vonden het erg leuk de bloemen namens de ANBO te geven. Wijkverpleegkundige team Aalten Noord, Nienke Kraaijenbrink: “Wat een bijzonder en mooi gebaar van de deelnemende bloementelers en de ANBO om de klanten die thuiszorg ontvangen te verrassen met een mooi boeket in deze spannende tijd en wat fijn dat ze Sensire hiervoor hebben benaderd. Graag ondersteunen we daarom ook bij het ronddelen van deze boeketten, want het is natuurlijk een mooie taak om de klanten een mooi boeket te mogen overhandigen in deze onzekere en spannende tijd. Ik vind het bijzonder om te zien, dat ondanks de moeilijke periode die we doormaken, er wel oog blijft voor elkaar.” Ook Frank Bouwmeester, wijkverpleegkundige gemeente Voorst is blij met de actie: “Zelf vind ik het een mooi initiatief vanuit de ANBO. Als zorgverleners vinden we het leuk om dit gebaar te maken naar de klanten, ondanks dat het niet van Sensire af komt. Ik weet zeker dat klanten het een ontzettend mooi gebaar vinden!”

In onderstaand filmpje overhandigden Hennie Wijers en Ria Joling, VIG'ers Steenderen en Toldijk, het bloemetje aan mevrouw Massink - Schoenaker.

Er is een aantal foto’s en filmpjes gemaakt van klanten bij het in ontvangst nemen van de bloemen. Daarop is te zien dat de bloemen zeer werden gewaardeerd. Pieter Marsman, wijkverpleegkundige team Baak, Toldijk en Wichmond: “De verheugde en soms emotionele reacties van mensen bij het ontvangen van de bloemen zijn écht hartverwarmend. De mensen hebben ons bedankt, maar bij deze: grote dank ook aan de sierkwekers en de ANBO. Namens de mensen die ze ontvingen als ook namens de gevers.”

In de gemeente Voorst hielp burgemeester Jos Penninx van de gemeente Voorst een handje bij het uitdelen. 

Televisiepresentator Art Rooijakkers ging met Kim Tijdink, wijkverpleegkundige Lochem - Barchem, op pad om namens de ANBO de bloemen uit te delen. Bekijk ook zijn videoboodschap op de website van ANBO

De heer Klomp kreeg een bloemetje van Emilde van Voorst, wijkverpleegkundige gemeente Voorst.

Een boeket overhandigd door Angela Willemsen, VIG'er Baak, Wichmond en Toldijk, aan Mevrouw Steege-Regelink.

Op de foto bovenaan deze pagina ziet u Rinanda Boekelder, VIG'er en EVV'er gemeente Oost-Gelre, een bloemetje geven aan de heer Evers uit Lichtenvoorde.

'koop gewoon eens een bosje'

Den Haan vindt dat een klein gebaar veel kan betekenen. “We hebben de afgelopen tijd al vele burgemeesters voor het raam van een verzorgingstehuis zien zwaaien naar de bewoners. Je ziet bewoners dan denken: wie is die man? Dan is zo’n bosje bloemen toch veel tastbaarder”, vindt Den Haan. Ze hoopt dat de actie navolging krijgt. “Wij hebben nu het voorbeeld gegeven, maar we willen graag dat mensen zelf ook actie ondernemen. Dus als jij een kwetsbare oudere in je straat hebt wonen, koop gewoon eens een bosje bloemen en leg het neer bij de voordeur!” 

Ook een actie voor zorgprofessionals in de wijk

ANBO blijft trouwens niet stilzitten nu deze bloemenactie is geslaagd. Nu is het de beurt aan de wijkverpleegkundigen zelf, die extra hard moeten werken in deze tijden. “Zij komen iedere dag bij die kwetsbare ouderen over de vloer en moeten hun werk onder veel druk doen. Zij zijn voor veel ouderen een belangrijke schakel naar de buitenwereld”, aldus Den Haan. “Daarom gaan wij dagelijks twintig zorgprofessionals die in de wijk werken verrassen met een hart van chocola.” Op de website van ANBO kan iedereen in Nederland zijn of haar ‘favoriete zorgmedewerker’ nomineren. “We willen die positieve flow de komende weken gewoon doortrekken”, besluit Den Haan.

Wilt u ook een naaste nomineren voor een hart van chocola omdat hij of zij keihard werkt in de zorg? Ga dan naar https://www.anbo.nl/hart-voor-de-thuiszorg

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.