Als je niet meer rookt, gaat het allemaal net wat makkelijker
Als je niet meer rookt, gaat het allemaal net wat makkelijker

Als je niet meer rookt, gaat het allemaal net wat makkelijker

31 mei 2018

Dat het nooit te laat is om te stoppen met roken, bewijst Sensire-klant Henk Willemsen (72) in Zelhem. Na een leven lang roken stopten hij en zijn vrouw met opvallend veel gemak. “Ik prakkezeer er niet meer over”, vertelt hij, “en alles gaat nu toch een beetje gemakkelijker.”

“Het roken begon op de Ambachtsschool in Doetinchem”, vertelt Henk. “Als we er een uurtje geen les hadden, liepen we de stad in naar een winkeltje waar je sigaretten per stuk kon kopen. Iedereen deed mee. Als je met 20 jongens in de klas zat, ging je met 20 jongens sigaretten kopen.”

Na gesprek huisarts en Sensire…

Later, toen hij aan het werk was, was het niet anders, hoewel: “Op een gegeven moment mocht je binnen niet meer roken. Dat scheelde al een heel stuk. Ik heb in die tijd ook weleens geprobeerd te stoppen. Dan begon het na een paar maanden weer gewoon.” Maar na gesprekken met de huisarts en de verpleegkundige van Sensire hakten Henk en zijn vrouw Kitty (67) bij de afgelopen jaarwisseling spontaan de knoop door.

“Het was mooi geweest”, vertelt Kitty. “Eigenlijk vooral voor hem, want ik loop de hele dag door en heb me altijd fit gevoeld. Ik ben van ons tweeën ook degene die het nog weleens mist. Als ik sigarettenrook ruik, vind ik dat heerlijk. En dat sigaretje na het eten, dat is ook zo lekker…”

Goed voorbeeld…

Die tijd is voorgoed voorbij. De asbakken zijn uit het hele huis verdwenen. “Maar niet uit de tuin”, zegt Henk. “Rokers zijn nog altijd welkom.” Hun schoonzoon bijvoorbeeld, die nog steeds rookt maar heel misschien wel iets opsteekt van Henk en Kitty. “Hij heeft een bedrijf met 50 werknemers en zegt: Als die minder zouden roken, zou dat een hoop tijd en geld schelen. Maar dan zeg ik: dan moet je wel het goede voorbeeld geven.” Henk lacht: “Nu kan ik er eindelijk zelf ook commentaar op geven!”

Ze lachen erom, want hoewel Henk geen rokershoestje meer heeft en ook merkt dat het met zijn lijf “allemaal net een beetje gemakkelijker” gaat, hebben ze van het roken nooit een heel groot punt gemaakt. Misschien is dat wel waarom de longarts hen over de streep trok. “De dokter zei: Je moet er ook wel klaar voor zijn. Dat vond ik fijn, dat ie niet met het vingertje voor de dag kwam.”

Na 48 uur ruik en proef je beter

Dat stoppen met roken zelfs helpt als je er nog op late leeftijd mee stopt, blijkt ook uit onderzoek. Volgens het Trimbos-instituut gaan al na 20 minuten niet-roken je bloeddruk en hartslag omlaag, na 24 uur is de koolmonoxide uit je lichaam en na 48 uur is de nicotine weg en ruik en proef je beter. Na een maand is de rokershoest weg en is je conditie beter. Na een jaar is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd.“Met mijn vogels zal ik niet ophouden”Redenen te over om te stoppen. Het leven is er ook te mooi voor. Zijn zeven kleinkinderen, de oudste 22 en de jongste 2 jaar, zijn veel belangrijker. En zijn volière met vogels. “Dat vind ik prachtig en doe ik al vanaf mijn dertiende. Dat is langer dan ik heb gerookt. Met roken kon ik stoppen, maar met mijn vogeltjes zal ik zeker nooit ophouden.”