Chemo- en immunotherapie voortaan mogelijk dichtbij huis
Chemo- en immunotherapie voortaan mogelijk dichtbij huis

Chemo- en immunotherapie voortaan mogelijk dichtbij huis

22 juni 2021

Tijdens een behandeling voor kanker brengen patiënten veel tijd door in het ziekenhuis. Vaak moeten ze maandenlang, meerdere keren per week of soms zelfs dagelijks naar het ziekenhuis voor een kuur van chemo- of immunotherapie met injecties. Vérian en Sensire willen samen met Gelre ziekenhuizen patiënten meer comfort bieden door de behandeling te verplaatsen naar een locatie in de wijk. Op die manier kan de zorg dichtbij huis gegeven worden.

Vanaf eind juni krijgen patiënten van Gelre ziekenhuizen de mogelijkheid om bepaalde injecties met chemo- of immunotherapie op de wijklocaties van Vérian (Apeldoorn, Beekpark) en Sensire (Zutphen, De Lunette) te ontvangen. De eerste kuur krijgen patiënten altijd in het ziekenhuis. Zijn er geen complicaties of ernstige bijwerkingen tijdens of na deze eerste kuur? Dan is het mogelijk vanaf de tweede kuur de injecties op de wijklocatie te krijgen door een gespecialiseerd verpleegkundige van Vérian of Sensire.

Samenwerking thuiszorgorganisaties, ziekenhuis en zorgverzekeraar

Dit is een grote stap in het plan voor de komende jaren om meer behandelingen naar huis of dichtbij huis te verplaatsen. Vérian, Sensire en Gelre ziekenhuizen werken hier samen aan met financiering en begeleiding van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Het gaat dan altijd om middelen die veilig buiten het ziekenhuis toegediend kunnen worden, zoals bepaalde soorten chemotherapie en immunotherapie. De bereiding van deze middelen vindt plaats vanuit de ziekenhuisapotheek van Gelre ziekenhuizen en wordt met een geconditioneerd transport naar de wijklocatie gebracht.

Leonie Semmekrot, gespecialiseerde verpleegkundige Sensire vertelt: “Niet alleen voor de patiënten is dit een mooie ontwikkeling, ook voor onze collega’s betekent dit een verdieping van het vak. Deze samenwerking tussen thuiszorg en het ziekenhuis heeft inhoudelijk meerwaarde, omdat professionals wederzijds van elkaar leren.” 

Foto Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen: Patiënt krijgt injectie in wijklocatie van gespecialiseerd verpleegkundige van Vérian