Geluk = Leven zoals u wilt
Geluk = Leven zoals u wilt

Geluk = Leven zoals u wilt

06 mei 2021

Geluk. Alles wat we hopen, alles wat we dromen, draait om snakken naar geluk. We zijn er allemaal naar opzoek. Maar waar zit het hem in?

Nee, het gaat niet om rijkdom, leeftijd, of ‘het gebeuren’ om ons heen. Echt geluk zit vanbinnen. In wie we zijn, wat we doen, met wie en wat we meemaken van tijd tot tijd. In waarden, cultuur, omgeving en taal die ons eigen is. Waar we veel waarde aan hechten. En een niet uit te drukken, warm gevoel van krijgen.

Wat maakt ú gelukkig?

Aan klanten en bewoners wordt ook de vraag gesteld: “Waar wordt ú nou gelukkig van?” Want de beste kwaliteit van zorg mag je van een zorgorganisatie verwachten, maar daar gaat het volgens ons niet alleen om. Het gaat vooral om de beste kwaliteit van leven. Ondanks beperkingen, met hulp van onze collega’s. Op basis van eigen wensen, in eigen omgeving en eigen gewoonten. En zijn onze klanten gelukkig? Dan zijn onze collega’s dat ook.

Geluk zit in de kleine dingen

Vaak zijn het dan de kleine dingen die het hem doen. Kleine dingen, maar van grote betekenis. Zoals hulp bij het accepteren van een situatie die we - gelukkig - niet hadden voorzien. De warme zorg na het verhuizen naar een nieuw (t)huis, omdat het vanwege dementie thuis niet meer ging. Om samen te ontdekken dat eigen gewoontes daar ook de ruimte krijgen. De koffie met een koekje om 10:00 uur of het voeren van de kippen na het avondeten. Door goed met u en met naasten in gesprek te gaan weten we wie u bent, wat u graag doet en hoe we u daarin kunnen ondersteunen.

Ook van grote waarde is het ervoor zorgen dat iemand zo veel mogelijk toch de voor hem of haar belangrijke dingen weer kan doen, zoals iemand dat gewend was. Zo had meneer Eil altijd een hele drukke agenda en was hij gewend alles zelf te doen. Toen kreeg hij last van zijn knieën en de diagnose volgde snel: Parkinson. Maar hij ging niet bij de pakken neerzitten. Met hulp kreeg hij weer grip op zijn leven. Langzaamaan kreeg hij door regelmaat en opnieuw gevonden initiatieven weer vertrouwen om zijn leven weer kleur te geven. En zijn vrouw ook. Bekijk de video voor het verhaal van het echtpaar Eil.

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.