“Ik had helemaal niets met Kuifje autootjes”
“Ik had helemaal niets met Kuifje autootjes”

“Ik had helemaal niets met Kuifje autootjes”

17 december 2018

Verhalen uit het Centrum voor Herstel en Revalidatie in ‘Den Ooiman’

Mevrouw Ferwerda (76) revalideert bij Sensire. We wilden graag weten hoe ze haar behandeling ervaart. Het eerste wat ze zegt wanneer we haar kamer binnenkomen is: “Dit is het laatste interview dat ik geef!”

We begrijpen de reactie niet goed. We zien haar voor het eerst. Wat blijkt, mevrouw Ferwerda is door meerdere kranten geïnterviewd omdat zij samen met Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland, de expositie ‘Miniatuurauto’s uit de Stripboeken van Kuifje’ in ‘Het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum’ in Doetinchem heeft geopend.

53 miniatuurauto’s

De expositie is ter nagedachtenis aan mevrouw Ferwerda’s overleden man en ex-gemeenteraadslid Sytze Ferwerda. Hij verzamelde alle miniatuurauto’s uit de stripboeken van Kuifje, in totaal 53! Mevrouw Ferwerda: “Ik had helemaal niets met de autootjes die Sytze in zo’n twaalf jaar verzamelde, maar hij was er helemaal lyrisch over. Je kon ze bestellen via een intekenlijst. Elke twee of drie maanden een exemplaar. En nu, ja, nu vind ik het wel heel leuk dat ze allemaal in het museum staan.”

Onheil 

Haar man is nog maar net overleden of het onheil slaat opnieuw toe voor mevrouw Ferwerda. Ze valt, breekt haar heup en wordt opgenomen in het ziekenhuis. Kort daarna moet ze gaan revalideren.

“Ik ben opeens een alleenstaande vrouw die niet thuis kan revalideren”, vervolgt mevrouw Ferwerda. Dus word ik opgenomen in ‘Den Ooiman’. Ik vind het verschrikkelijk. Ik ken het van vroeger wanneer ik er eens namens de kerk bloemen kwam brengen voor oude mensen. En opeens ben ik zelf patiënt. Ik bouw een pantser om me heen en denk, ik moet de tijd maar uitzitten.”

Een arm om me heen

“De eerste week van mijn revalidatie verloopt heel anders dan ik me had voorgesteld”, vertelt mevrouw Ferwerda. “De zorgmedewerksters komen regelmatig even op mijn bed zitten, luisteren en slaan een arm om me heen. Ik kan mijn verhaal doen, mag verdrietig zijn. Vertel over mijn man en over de fijne jaren die we samen hadden. Ik voel dat het ‘pantser’ verdwijnt en de medewerksters merken dat ook aan me. Ik vertel dat ik het moeilijk vind dat ik geen kant op kan. Daar denkt de medewerkster toch anders over.”

Er op uit

“Het blijkt dat ik gewoon naar buiten mag”, zegt mevrouw Ferwerda zichtbaar verbaasd. “De medewerkster adviseert me zelfs om eens met mijn dochter de stad in te gaan en gezellig samen te gaan lunchen. Ook het wekelijkse uitje naar haar koor op De Huet blijkt geen probleem. “Ik word elke week opgehaald, zing lekker mee en word weer thuis gebracht.” Ja, ik voel me echt een beetje thuis”.

Een luisterend oor van de medewerksters, de praatjes en gezelligheid met andere bewoners, de wandelingetjes die ze alweer kan maken, ook al is ze samen met een andere dame al een keer verdwaald. En niet te vergeten het ‘Bier en Schnitzelfeest’. Natuurlijk wil niemand in een revalidatiecentrum terecht komen, maar als het dan toch zover moet komen, dan blijk je in Den Ooiman gelukkig geen ‘pantser’ nodig te hebben.

En Kuifje? “Daar denk ik nog steeds zo over met het enige verschil dat ze een glimlach op mijn gezicht brengen omdat het aan mijn man doet denken.”

De expositie ‘Miniatuurauto’s uit de Stripboeken van Kuifje’ is te zien tot en met januari 2019. Het museum is gehuisvest aan de Stationsstraat 50 in Doetinchem. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur. ’s Zondags van 13.00 tot 17.00 uur. Info: www.ovsm-doetinchem.nl.