Lekker weg in eigen huis met de droombus
Lekker weg in eigen huis met de droombus

Lekker weg in eigen huis met de droombus

26 september 2017

Niet alleen voor mensen met dementie is de Droombus soms een welkom virtueel uitstapje door de Achterhoek. In Den Ooiman in Doetinchem nemen ook bezoekers en kinderen geregeld even plaats, achter het stuur of als passagier. Een busreisje terwijl je stilstaat, voor wat afleiding en een glimlach.

Hij valt op, zo naast de ingang in de hal. Tina Lindenhovius heeft als vrijwilliger haar best gedaan om het echt op een voertuig van de aloude busmaatschappij GWT te laten lijken.

“Ik heb wel wat met de verhoudingen gespeeld”, vertelt ze, maar op de vloer ligt van het karakteristieke linoleum, er liggen koffers in het rek en ze heeft van een welwillend sloopbedrijf in Winterswijk een echt stuur, dashboard, stoelen en spiegels gekregen. Er staat zelfs een bushalte naast.

Maar het opvallendst zijn de ramen die eigenlijk beeldschermen zijn. Op de voorruit en de zijramen wordt steeds de opname afgespeeld van een rit van 3 uur door de omgeving van Doetinchem. Er is gefilmd vanuit de voor- en zijkant en de rit gaat in een rustig tempo door het mooie Achterhoekse landschap onder een blauwe lucht met hier en daar een wolkje.

Bewoners vinden hier rust en afleiding. Hele kleine dingen kunnen al een glimlach op hun gezicht brengen.
~Tina Lindenhovius~

De vertrouwde streek

“De meeste bewoners komen hier uit de streek”, zegt Tina. “We hebben dus gefilmd binnen een straal van 20 kilometer van Doetinchem en ik heb bekende gebouwen en objecten uitgekozen om zoveel mogelijk dingen te laten zien die mensen misschien herkennen. En er is zacht omgevingsgeluid te horen: Voorbijrijdende auto’s, vogels…”

Het plan voor de Droombus speelde al langer en geïnspireerd door haar oma, die zelf aan dementie lijdt en ook op deze locatie woont, ging Tina aan de slag. “Maar er kwam uiteindelijk nog aardig wat bij kijken. Naast het verzamelen van onderdelen heb ik ook zelf een werktekening gemaakt voor de aannemer.”

En het moest natuurlijk worden gefinancierd. Het Fonds NutsOhra (FNO) stond in voor de kosten, zodat de Droombus ook werkelijk een aanvulling is op alle andere activiteiten en uitjes die den Ooiman voor de bewoners organiseert.

Zelf heeft ze er nog geen lange reizen mee gemaakt, lacht Tina, maar van de mensen van Den Ooiman hoort ze dat de Droombus al goed wordt gebruikt. “Voor bewoners draagt het bij aan hun welzijn. Ze vinden er rust en afleiding. Hele kleine dingen kunnen al een glimlach op hun gezicht brengen.”, zegt ze.

Ook bezoekers vinden de bus fijn. “Je kunt met de bewoners zo makkelijk iets ondernemen en de beelden van de omgeving bieden tal van aanknopingspunten voor een gesprek. En voor kinderen natuurlijk. Voor hen is het echt entertainment.”