Nieuwsgierigheid als drijfveer: Dirk Schraven versterkt Raad van Toezicht bij Sensire

03 juli 2024

Dirk Schraven heeft - als natuurkundige van aard - altijd een diepe nieuwsgierigheid gehad om fundamentele zaken te begrijpen. Dat zorgde ervoor dat hij breder wilde kijken dan de natuurkunde en een meer maatschappelijke impact wilde maken. Na een studie bedrijfskunde en een loopbaan bij een adviesbureau werd hij bestuurder van verschillende ziekenhuizen in het (verre) buitenland en in Nederland, waarvan de laatste jaren bij het Erasmus MC in Rotterdam. Per 2 juli 2024 zet hij zijn nieuwsgierigheid en expertise in als nieuw lid van de Raad van Toezicht bij Sensire. “De gedeelde uitdagingen en onderlinge afhankelijkheid bieden kansen voor samenwerken en verbeteren.” 

Dirk ziet veel parallellen tussen het ziekenhuis waar hij nu werkt en de VVT-sector waarin Sensire opereert. “Beide sectoren hebben te maken met grote, soortgelijke uitdagingen in de zorg, zoals het waarborgen van de houdbaarheid van de zorg met beperkte middelen en personeel. En ook is er natuurlijk onderlinge afhankelijkheid: als het ziekenhuis niet goed functioneert, heeft de VVT daar last van en vice versa. Dat biedt kansen voor samenwerking en verbeteren. Ik ben vanuit het Erasmus MC verantwoordelijk voor de samenwerking in de regionale IZA coalitie en specifiek ook voor de samenwerking tussen het Erasmus MC en de VVT partijen in de regio Rijnmond. Met die ervaring draag ik graag bij aan de samenwerking in deze regio én tegelijkertijd geleerde lessen mee te nemen naar Rotterdam.”

Focus op innovatie

Dirk heeft een bepaalde focus in zijn rol als lid van de Raad van Toezicht: “Ik zal me focussen op de auditcommissie, met speciale aandacht voor bedrijfsvoering, financiën, digitalisering, data en technologie. Met mijn achtergrond als ingenieur zijn dat ook mijn portefeuilles bij het Erasmus MC. Ik werk veel samen met de VVT vanuit die positie. Nu kan ik het vanuit de VVT positie bekijken en mijn ervaring in digitalisering van ‘de andere kant’ inzetten om Sensire te ondersteunen bij innovatievraagstukken.”

Dirk ziet - naast een sterke regionale samenwerking en innoveren - preventieve gezondheid als belangrijke pijlers voor duurzame zorg. “We gaan een spannende en uitdagende tijd tegemoet. We moeten goed samenwerken, kijken naar welke patiënt waar behandeld moet worden en slimme oplossingen implementeren om de zorgvraag te verminderen. Daarbij is het noodzaak aan de voorkant in te zetten op preventie en leefstijlverbetering. En niet te vergeten het welzijnsdomein, dat ook heel belangrijk is om de druk op de zorg te verminderen. Heel veel in de zorgbehoefte van mensen heeft met welzijn te maken. Uiteindelijk is er een kleiner deel aan echte ‘zorg-zorg’ nodig, maar deze zorg moet wel op het juiste moment, op de juiste plek en op de juiste manier (waar kan digitaal) plaatsvinden."

Nieuwsgierigheid kent geen grenzen

Over ‘plek’ gesproken. Dat Dirks nieuwsgierigheid naar de zorg geen grenzen kent, blijkt ook uit een persoonlijke noot: "Ik heb lang in het ziekenhuis gewerkt, onder andere bij het St. Antonius ziekenhuis in Utrecht, maar ook in ziekenhuizen in Hongkong en Singapore. Daarnaast heb ik met mijn gezin een jaar door Azië gereisd in een busje, wat een fantastische ervaring was.” Deze nieuwsgierigheid naar de wereld en verschillende culturen en met name de zorg maken hem een waardevolle aanvulling voor de Raad van Toezicht van Sensire. Dirk “Ik kijk ernaar uit om samen te werken en bij te dragen aan de innovatieve en vooruitstrevende organisatie die Sensire is.”

Persoonlijke noot van de Raad van Toezicht

Jeroen van Roon, voorzitter Raad van Toezicht: “Dirk brengt een schat aan ervaring en expertise naar de Raad van Toezicht, bijvoorbeeld op het gebied van financiën, innovatie en internationale ontwikkelingen. We zien ernaar uit met hem samen voor de Raad van Bestuur de goede gesprekspartner te zijn.”

De Raad van Toezicht heeft afscheid genomen van Astrid van der Valk. Jeroen: “Ik wil haar ook via deze weg van harte danken voor haar jarenlange inzet voor Sensire als toezichthouder. Ook al wordt ze sterk afgelost door Dirk, we zullen haar missen.”

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder openbaar reageren? Voor persoonlijke vragen kunt u een e-mail sturen aan info@sensire.nl.