Sensire stelt plannen Den Ooiman, De Bundeling en De Slingebeek uit
Sensire stelt plannen Den Ooiman, De Bundeling en De Slingebeek uit

Sensire stelt plannen Den Ooiman, De Bundeling en De Slingebeek uit

De situatie rondom het coronavirus zijn voor Sensire aanleiding om de verbouwing van Den Ooiman en De Bundeling voorlopig uit te stellen. Ook De Slingebeek, een gezamenlijk initiatief met Azora en Markenheem, gaat voorlopig niet open.

Verpleeghuis Den Ooiman in Doetinchem beschikt over kleinschalige paviljoens voor 118 bewoners met dementie en locatie De Bundeling in Ruurlo biedt plaats aan 27 bewoners. In Gaanderen werkt Sensire samen met collega-organisaties Markenheem en Azora aan een unieke gemeenschappelijke locatie voor tijdelijk verblijf, De Slingebeek. Voor mensen die niet thuis de wachttijd voor een plek op een woonlocatie kunnen overbruggen. Een deel van De Slingebeek is ook bestemd voor tijdelijke opvang van bewoners uit Den Ooiman en De Bundeling, zolang op deze locatie verbouwd wordt.

Alle projecten worden tijdelijk stilgelegd, zo heeft Sensire besloten in afstemming met bewoners, naasten en andere betrokkenen. Daarvoor zijn twee belangrijke redenen, zegt directeur Wonen met Zorg Frederik Lindenhovius: “De overheid adviseert dringend om het contact met kwetsbare ouderen zo minimaal mogelijk te houden. Daar hoort nu geen verhuizing bij. Ook is de situatie op dit moment zo veranderlijk, dat we het niet verantwoord vinden om nu een verhuizing of verbouwing in gang te zetten.” Een andere belangrijk argument was de verantwoordelijkheid voor medewerkers en de zorgverlening in de regio. “We verwachten dat de zorgvraag in de regio fors gaat toenemen en ook collega’s gaan uitvallen. Daarom stoppen we al onze energie in het instandhouden van het zorgproces. Alle andere niet noodzakelijke projecten die daarvan afleiden stellen we tot nader order uit.”

DEN OOIMAN

De paviljoens van Den Ooiman in Doetinchem worden aangepast aan de behoeften van de 118 bewoners en de eisen van de tijd. Bewoners van nu hebben een andere zorgbehoefte dan in de tijd dat de paviljoens werden gebouwd. Zo is er meer ruimte nodig voor hulpmiddelen als rolstoelen en rollators en verkleinen we de woongroepen. De verbouwing van Den Ooiman zou in fasen plaatsvinden, waarbij steeds groepen van 32 bewoners tijdelijk verhuizen naar de Slingebeek in Gaanderen. De tijdelijke verhuizing zou beginnen in de derde week van april.

DE BUNDELING

De 27 bewoners van De Bundeling zouden ook in april verhuizen naar de nieuwe appartementen van De Schoven. Een herontwikkeling van het Bundelingpark was volgens Sensire en ProWonen nodig omdat de gebouwen gedateerd zijn en niet meer voldoen aan de woonwensen van nu. Het Bundelingpark voorziet in de wens en behoefte van inwoners van Ruurlo en omgeving om tot op hoge leeftijd zo zelfstandig mogelijk te kunnen blijven wonen – ook als daarbij intensieve zorg en ondersteuning nodig is.

DE SLINGEBEEK

In Gaanderen bouwt Sensire aan de Slingebeek (zie ook www.deslingebeek.nl), een gemeenschappelijk initiatief met Azora en Markenheem. Hier komen 64 bedden beschikbaar: 32 voor tijdelijk verblijf, wanneer thuis wachten op een plek in een van de woonlocaties niet meer kan, en 32 plaatsen voor tijdelijke opvang van bewoners van Den Ooiman. De bouw van de Slingebeek gaat volgens plan door en is begin april afgerond en blijft daarna leeg staan. Medewerkers die op de Slingebeek aan de slag zouden gaan, worden op andere posities bij Sensire, Markenheem en Azora ingezet. Wel biedt Sensire het gebouw aan bij de GGD en de GHOR (Gemeenschappelijke Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) om in te zetten bij een mogelijk tekort van ziekenhuis- of verpleegbedden.

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.