Uitbraak corona treft gevaccineerde bewoners De Heikant
Uitbraak corona treft gevaccineerde bewoners De Heikant

Uitbraak corona treft gevaccineerde bewoners De Heikant

30 april 2021

Update: Er zijn geen bewoners met klachten meer op De Heikant. De quarantaine kan naar verwachting op Hemelvaartsdag worden opgeheven. 

Bewoners van Sensire De Heikant in Wehl zijn besmet geraakt met het coronavirus. Op de Heikant wonen 29 mensen met dementie. Het merendeel van de bewoners is gevaccineerd. 12 bewoners zijn positief getest en hebben milde klachten. Sensire neemt maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. 

Bewoners van De Heikant leven in kleinschalige groepen samen in een vleugel van woonzorgcentrum Oldershove in het centrum van Wehl. Hoewel nagenoeg alle bewoners volledig zijn gevaccineerd, greep het virus snel om zich heen. Specialist Ouderengeneeskunde Marco Repko: “Deze uitbraak laat zien dat je het coronavirus nog steeds kunt overdragen, ookal ben je gevaccineerd. Het goede nieuws is wel dat onze bewoners over het algemeen genomen alleen milde klachten vertonen. Het beeld is wat dat betreft heel anders dan voor de vaccinatie.”

Een uitbraak van deze omvang brengt voor deze zeer kwetsbare doelgroep nog steeds risico’s met zich mee. “Dat is het nieuwe normaal waarmee we in het verpleeghuis moeten leren omgaan”, zegt Repko. “Vergelijk het met de uitbraken van andere relatief onschuldige virussen, die in het verpleeghuis ook tot alertheid leiden.”

Dat het virus ondanks de vaccinatie toch tot een besmetting van deze omvang leidt, onderstreept het belang van de huidige maatregelen. Want besmette bewoners vormen ook een potentiële bron van infectie voor familie, naasten en anderen die de Heikant bezoeken. Daarom neemt Sensire opnieuw maatregelen om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Bezoek is op de Heikant nog steeds welkom, maar wordt vanwege de uitbraak wel beperkt. Bewoners kunnen maximaal één vaste bezoeker op één bezoekmoment per dag verwelkomen. Het bezoekmoment wordt afgesproken in overleg met de teamverpleegkundige. Bezoek wordt geacht zich te registreren en een mondneusmasker, plastic halterschort en een spatbril te dragen. Deze beschermingsmiddelen worden bij binnenkomst aangeboden. Eten of drinken is nu niet mogelijk.

We begrijpen dat deze aanscherping een vervelende afwijking is van de onlangs ingezette versoepelingen; maar alleen op deze manier kunnen we bezoek op een veilige en verantwoorde manier mogelijk maken.

De bewoners die positief zijn getest op Covid-19 verblijven waar dat kan in isolatie op de eigen kamer of de huiskamer. Zij worden met gebruik van beschermingsmiddelen volgens de richtlijnen verzorgd. Zij worden behandeld door de specialist ouderengeneeskunde en de verpleegkundig specialist. De bewoners die negatief zijn getest op Covid-19 verblijven in quarantaine en komen niet met de besmette bewoners in contact. Ook zij worden met de nodige beschermingsmiddelen en volgens de richtlijnen verzorgd. De gezondheid van bewoners wordt nauwlettend in de gaten gehouden en we zijn erg alert op symptomen. Ook wordt twee keer per dag de temperatuur opgenomen.

Op dit moment wordt nader onderzoek gedaan naar de verspreiding van het virus. Zo onderzoekt de GGD welke variant van het coronavirus in de Heikant is aangetroffen. Ondertussen blijven medewerkers van Sensire alert op mogelijke besmettingen bij bewoners. “We blijven testen waar dat nodig is”, zegt directeur Frederik Lindenhovius. “Niet alleen om kwetsbare bewoners te beschermen, maar ook uit verantwoordelijkheid voor de omgeving waar onze huizen onlosmakelijk mee verbonden zijn. Deze uitbraak laat zien hoe belangrijk het is dat we de huidige maatregelen blijven volhouden: afstand houden, het gebruik van een mondneusmasker en regelmatig handenwassen." 

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder openbaar reageren? Voor persoonlijke vragen kunt u een e-mail sturen aan info@sensire.nl.