Uitbreiding chemotherapie dichtbij huis voor patiënten regio Apeldoorn en Zutphen

20 december 2021

Tijdens een behandeling voor kanker brengen patiënten veel tijd door in het ziekenhuis. Sensire, Vérian en Gelre ziekenhuizen werken nauw samen om patiënten meer comfort te bieden en de zorg toekomstbestendig in te richten. Zeker in deze coronatijd is het noodzakelijk om gezamenlijk als organisaties te kijken hoe en waar zorg het beste aangeboden kan worden. Sinds enkele maanden worden bepaalde chemotherapieën daarom aangeboden op een locatie in de wijk. Afgelopen maand is hier door de COVID-19 toename versneld een chemotherapiebehandeling aan toegevoegd.

Onderhuidse injecties met chemotherapie in de wijklocatie

Patiënten van Gelre ziekenhuizen hebben de mogelijkheid om bepaalde injecties met chemotherapie op de wijklocaties van Sensire en Vérian te ontvangen. De eerste kuur krijgen patiënten altijd in het ziekenhuis. Zijn er geen complicaties of ernstige bijwerkingen tijdens of na deze eerste kuur? Dan is het mogelijk vanaf de tweede kuur de injecties op de wijklocatie te krijgen door een gespecialiseerd verpleegkundige van Sensire of Vérian.

Coco Samuels, gespecialiseerd oncologieverpleegkundige van Vérian vertelt over de eerste ervaringen: “Voor mij als oncologieverpleegkundige is dit een verbreding van de zorgverlening dichtbij de patiënt. De zorg is op de wijklocatie persoonlijker en daarmee voor een patiënt minder confronterend. Ik heb 1-op-1 contact met de patiënt en kan daardoor echt de tijd nemen. Dit noemen patiënten ook als voordeel, naast dat ze het fijn vinden dat het dichtbij is en ze vrijwel direct aan de beurt zijn.”

Thuiszorgorganisaties en ziekenhuis werken samen aan toekomstbestendige zorg

“Het is geweldig hoe we dit in korte tijd met elkaar hebben neergezet. Patiënten hoeven voor dit type behandeling niet meer naar het ziekenhuis en daardoor komen bedden vrij voor andere patiënten. En met toevoeging van weer een behandeling, kunnen nog meer patiënten gebruik maken van deze zorg op een locatie in de wijk”, vervolgt Samuels.

Sensire, Vérian en Gelre ziekenhuizen willen de komende jaren meer behandelingen naar huis of dichtbij huis in wijklocaties verplaatsen. Op deze manier geven Sensire, Vérian en Gelre ziekenhuizen samen vorm aan het streven van de overheid naar ‘de Juiste Zorg Op de Juiste Plek’. Het gaat hierbij om middelen die veilig buiten het ziekenhuis toegediend kunnen worden. De bereiding van deze middelen vindt plaats vanuit de ziekenhuisapotheek van Gelre ziekenhuizen en wordt met een geconditioneerd transport naar de wijklocatie gebracht. 

Onderschrift voor foto: Patiënt krijgt chemotherapie injectie van gespecialiseerd verpleegkundige in de wijklocatie van Sensire. 

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.

Ook interessant