Uniform beschermingsbeleid tegen virusinfecties
Uniform beschermingsbeleid tegen virusinfecties

Uniform beschermingsbeleid tegen virusinfecties

12 december 2022

Het aantal landelijke en regionale coronabesmettingen loopt hard terug. Binnen Sensire zien we de dezelfde trend onder medewerkers, klanten en bewoners. We zien naast corona andere virussen die risicovol zijn, zoals het influenzavirus. Daarom geldt per vandaag bij Sensire een uniform beschermingsbeleid voor medewerkers bij alle luchtweginfecties – of het nu corona of een andere virusinfectie is. Om onze kwetsbare bewoners en klanten te beschermen, willen we verspreiding van alle virussen en bacteriën tegengaan.

Wat verandert er?

Medewerkers van Sensire met milde klachten van de luchtwegen (neusverkoudheid, loopneus, niezen en / of licht hoesten) mogen doorwerken als zij zich daartoe fysiek in staat voelen én zij een chirurgisch mondneusmasker dragen. Zij hoeven dus geen PCR-test of corona zelftest te doen. Totdat de klachten voorbij zijn, dragen de medewerkers met milde klachten aan de luchtwegen altijd een chirurgisch mondneusmasker. Hiermee worden bewoners, klanten en medewerkers beter beschermd, omdat er geen onderscheid gemaakt tussen het coronavirus of een andere virusinfectie, zoals verkoudheid.

Het nieuwe beleid is in goed overleg tot stand gekomen met o.a. de cliëntenraad, de ondernemingsraad en de verpleegkundig adviesraad.

Waarom een uniform beschermingsbeleid tegen virusinfecties?

Sensire kampt met een hoog ziekteverzuim door corona. De druk op onze teams is groot, ondanks de - zeer gewaardeerde - samenwerking met naasten en vrijwilligers. Door het inzetten van medewerkers met milde klachten neemt de druk op de teams op verantwoorde wijze af. Ook hopen we dat we met het dragen van mondneusmaskers verkoudheids- en griepvirussen beter buiten de deur te kunnen houden. Is een medewerker ziek of heeft deze ernstige klachten? Dan blijft de medewerker thuis.

We zien zowel breed maatschappelijk als binnen de zorgsector dat de RIVM richtlijnen ter discussie worden gesteld en in sommige gevallen ook bewust niet meer worden nageleefd. Ook zijn de mogelijkheden tot vaccineren ruim beschikbaar.

Hygiëne-adviezen blijven onverminderd belangrijk

Het blijft voor zowel medewerkers als bezoekers onverminderd belangrijk om de hygiëne-adviezen, zoals een goede handhygiëne, in acht te nemen. Zo voorkomen we corona en andere infectieziekten, zoals griep en verkoudheid.

Het is in feite geen versoepeling ten opzichte van de praktijk. Zoals het de afgelopen tijd ging, was er juist sprake van onnodig risico. We merken dat in de hele samenleving minder getest wordt. Dat betekent dat meer mensen met klachten blijven rondlopen en zich niet laten testen.

Dit maakt het waarschijnlijk dat een onbekend aantal medewerkers corona positief en onbeschermd aan het werk was. Als iedere medewerker met lichte klachten continu een mondneusmasker draagt tot de klachten voorbij zijn, beschermen we klanten, bewoners en collega's veel beter.

Dat is voortschrijdend inzicht dankzij corona. De maatregelen 'mondneusmasker dragen en afstand houden' zijn zó effectief gebleken, dat we tijdens de eerdere coronagolven helemaal geen influenza meer op onze woonzorglocaties zagen en klanten ook minder verschijnselen vertoonden. Uit het afgelopen winterseizoen in Australië valt af te leiden dat we op het noordelijk halfrond nu een stevig griepseizoen tegemoet gaan. We kunnen ook het effect daarvan dempen door bij milde klachten continu een mondneusmasker te dragen. Dit werkt beschermend, ongeacht welk virus of welke bacterie de ziekteverwekker is.

Er is in de samenleving een grote kans om met ziekteverwekkers in aanraking te komen. Binnen Sensire willen we verspreiding tegengaan, omdat we hier met kwetsbare klanten en bewoners werken en die we een veilige omgeving willen bieden.