“We zijn geen koor, we staan tussen de mensen”
“We zijn geen koor, we staan tussen de mensen”

“We zijn geen koor, we staan tussen de mensen”

23 juli 2019

Dat onze collega’s er iedere dag zijn voor onze klanten en bewoners, dat weet iedereen. Dat ook onze vrijwilligers iedere dag écht wat betekenen in het leven van onze bewoners, dat vertellen vrijwilligster Truus Ten Brinke en welzijnscoördinator Cindy Herberts.

Een paar maanden geleden is Cindy geïnspireerd geraakt door Zang aan huis, een initiatief van De Gruitpoort in Doetinchem. Voordat deze vrijwilligers Zang aan huis on tour gaan, ook langs de huizen van Sensire, krijgen ze twee workshops aangeboden. “Dat is zo mooi,” aldus Cindy. Het geeft niet alleen handvatten voor het zingen, ook wat werkt bij mensen met dementie. Heel waardevol. Dit inspireerde me tot een specifieke Zangbrigade alleen voor PG Den Ooiman, ook in samenwerking met De Gruitpoort.

Truus is kartrekker van deze Zangbrigade. Met een achtergrond in de activiteitenbegeleiding en zorg én als enthousiast lid van een koor, is dit de perfecte match. Truus: “Het loopt zo goed dat er binnenkort nog een nieuwe groep bij komt. Het belang van zang is bewezen, je hoeft er alleen maar naar te kijken om te weten dat het werkt. Onze vrijwilligers geeft het niet alleen veel voldoening. We zijn geroerd om te zien wat het met mensen doet. Daarnaast krijgen we ook een cursus vol inhoud. Welke manieren zijn er om contact te maken? Wat doet je stem? En wat doet dat met jou?”

“Een meneer die eerst niet mee wilde doen, vervolgens uit volle borst meezingt. Een mevrouw die in elkaar gedoken zit, plots omhoog komt en meezingt. Een meneer die zodra hij ons ziet samen met zijn vrouw achter ons aan loopt naar een andere huiskamer. En een mevrouw met dementie die aangeeft dat een lied wat langzamer en meer gedragen gezongen moet worden, dat weet ze omdat haar man dirigent is geweest.” Allemaal voorbeelden genoemd door Truus die de kracht laten zien van de Zangbrigade. “We zijn geen koor, we staan tussen de mensen. Als iemand op de bank hangt, hang ik ernaast. Het blijft bijzonder om naast iemand te zitten en heel zachtjes in iemands oor mee te zingen. Probeer het maar eens bij jezelf, het werkt gewoon.”

Wil jij ook wat betekenen voor de Zangbrigade of één van de andere vrijwilligersprojecten van Sensire? Kijk dan eens op onze website