Zelfstandiger met Ergotherapie thuis
Zelfstandiger met Ergotherapie thuis

Zelfstandiger met Ergotherapie thuis

Zelfstandigheid zit hem vaak in het doen van de kleine dagelijkse dingen op uw eigen manier. Maar door ziekte of een beperking wordt dat soms lastig. Zoals koffie inschenken, de was vouwen of in de tuin werken. De ergotherapeut begeleidt u bij het behouden en/of het vergroten van uw zelfstandigheid, zodat dagelijkse activiteiten op een prettige en veilige manier uitgevoerd kunnen worden.

Oplossingen voor het dagelijks leven

Veel dagelijkse handelingen verrichten we zonder erbij na te denken hóe we dat doen. Door een ziekte of beperking - zoals parkinson, dementie, COPD, niet aangeboren hersenletsel (NAH) of chronische pijnklachten - is dat vaak niet meer zo vanzelfsprekend.

De ergotherapeut geeft u tips en adviezen om activiteiten op een goede manier uit te voeren. Soms is het zinvol om te kijken of het ook op een andere manier kan. Uitgangspunt is dat u kunt doen wat u belangrijk vindt, op uw eigen manier en zo zelfstandig mogelijk. Samen zoeken naar de beste manier. U kunt met uiteenlopende vragen bij de ergotherapeut terecht. Bijvoorbeeld:

 • Ik ben gevallen in huis. Hoe kan ik dit een volgende keer voorkomen?
 • Hoe kan ik zorgen dat ik thuis kan blijven wonen nu ik ouder word en de trap niet meer zo makkelijk op kom?
 • Mijn moeder is af en toe in de war. Hoe kan ik haar hiermee helpen?
 • Ik ben vaak zo moe aan het einde van de dag. Hoe kan ik dit veranderen?
 • Ik kan niet meer zo lang aan het aanrecht staan. Hoe kan ik toch zelf blijven koken?
 • Ik voel me onzeker tijdens het rijden in de scootmobiel. Kan ik hiervoor rijles krijgen?
 • Als mantelzorger heb ik verschillende vragen. Ik hoop dat ik ook mijn vragen kan stellen.

Samen met u en uw mantelzorger zoekt de ergotherapeut naar oplossingen die passen bij uw situatie.

Wat kan de ergotherapeut voor u doen?

De ergotherapeut bespreekt met u welke problemen u ervaart in het dagelijks leven. Welke activiteiten wilt u weer zelfstandig, met minder hulp of met minder klachten doen?

In veel gevallen zal de ergotherapeut u ook vragen om bijvoorbeeld eens voor te doen hoe u dingen nu aanpakt. Soms heeft u bepaalde gewoontes misschien al zo lang dat u er niet meer aan denkt om het eens op een andere manier te proberen. De ergotherapeut is ervaren en vindingrijk in het zoeken naar oplossingen.

Vervolgens maakt u samen een plan van aanpak. Via training en adviezen begeleidt de ergotherapeut u om uw doelen te bereiken. Heeft u een hulpmiddel nodig? Dan helpt de ergotherapeut u bij de aanvraag en het gebruik daarvan.

“Ik ging er altijd graag op uit: fietsen, wandelen, hardlopen. Maar doordat ik parkinson heb, ben ik vaak vermoeid en stijf. Ik moet nadenken bij elke beweging. De verleiding is groot dan maar binnen te blijven. Maar dan mis ik een heleboel contact: met buren, de caissière in de supermarkt, familie. De ergotherapeut raadde me een scootmobiel aan. Eerst moest ik er niet aan denken. Zo’n jonge man op een scootmobiel? Samen hebben we de aanvraag gedaan bij de gemeente. Daarna kreeg ik ‘rijles’ van de ergotherapeut. Op een rustige locatie oefenden we met achteruitrijden, een rotonde nemen en manoeuvreren in een kleine ruimte. Ook leerde ik hoe ik veilig de berging in- en uitrijd. Nu kom ik weer onder de mensen, en dat doet me goed. Uiteindelijk ben ik toch liever die ‘jonge kerel op de scootmobiel’ dan ‘die man achter de geraniums’.”

Rijvaardigheidstrainingen

Onze ergotherapeuten geven training en advies bij het rijden met een scootmobiel, elektrische rolstoel of driewielfiets. Het betreft het geven van rijinstructie, maar ook het beoordelen van de rijgeschiktheid en het beoordelen van de veiligheid in het verkeer. Ook kan de gemeente u verwijzen naar een ergotherapeut voor beoordeling van de rijvaardigheid.

In de gemeente Zutphen gelden specifieke afspraken omtrent de financiering vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Voor vragen neemt u contact op met een van de ergotherapeuten.

Praktische informatie

De eerstelijns ergotherapeuten komen bij u aan huis. Daarnaast is het mogelijk om op onze locaties te worden behandeld in de behandelruimte van de ergotherapeuten.

Bij Sensire werkt een groot aantal ergotherapeuten, allen geregistreerd in het kwaliteitsregister voor paramedici.

Onze praktijklocaties zijn gevestigd op:

 • Sensire De Lunette, Coehoornsingel 3, 7201 AA Zutphen
 • Sensire Den Ooiman, Groot Hagen 6, 7009 AM Doetinchem

Wilt u weten welke ergotherapeuten werkzaam zijn op alle wonen met zorg locaties van Sensire? U leest meer over hun specialisaties op de pagina Ergotherapie | Wonen met Zorg

De eerstelijns ergotherapeuten zijn werkzaam in het gehele Sensire werkgebied en behandelen aan huis. U vindt hun gegevens op Ergotherapie | Thuis.

U kunt de ergotherapeut van 8.30 tot 17.00 uur bereiken via het algemene telefoonnummer van Sensire: 0900 88 56. Ook kunt u een e-mail sturen: ergotherapiethuis@sensire.nl. De ergotherapeut neemt dan contact met u op.

Een verwijsbrief van de huisarts of specialist is bij de meeste zorgverzekeraars niet nodig. Verwijzers kunnen voor behandeling eenvoudig digitaal en veilig verwijzen naar Sensire. Verwijzers overleggen veilig, vragen diagnostiek of een teleconsult aan en sturen makkelijk de juiste informatie mee.

Bent u verwezen via ZorgDomein? Dan is een afspraak zo gemaakt. En u ziet meteen welke informatie u de eerste keer mee moet nemen. Zo wordt met ZorgDomein een volgende stap gezet in het verkorten van de weg naar passende zorg. Lees meer over ZorgDomein of bekijk de veelgestelde vragen.

De ergotherapeut zal binnen drie werkdagen contact met u opnemen om een afspraak te maken.

Eerstelijns ergotherapie wordt vergoed door uw zorgverzekering. Mogelijk heeft dit invloed op uw eigen risico. De basisverzekering vergoedt 10 uur per kalenderjaar. Daarnaast zijn er aanvullende verzekeringen die extra uren vergoeden. Dit leest u in de polisvoorwaarden. Uw verzekeraar kan u vertellen hoe het voor u uitpakt.

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder openbaar reageren? Voor persoonlijke vragen kunt u een e-mail sturen aan info@sensire.nl.
Reacties:
 • Henk van der veer
  21 juni 2023 | 10:13
  Mijn man moet op een schootmobiel met drie wielen leren rijden hij heeft het idee dat hij omslaat met een drie wielen en wil liever een vier wieler
  • Sensire communicatie
   21 juni 2023 | 13:54
   Dank voor uw reactie! Ik heb de vraag doorgezet naar de ergotherapeuten en gevraagd even contact op te nemen. Mocht het niet kunnen wachten, bel dan even naar: 0900 88 56. Fijne dag!
Inhoudsopgave Inhoudsopgave
Informatie op deze pagina