“Mensen wonen in het Sydehem, het is hun thuis”
“Mensen wonen in het Sydehem, het is hun thuis”

“Mensen wonen in het Sydehem, het is hun thuis”

15 oktober 2018

“Sydehem is gewoon het leukste en gezelligste huis van Zeddam en omgeving. En nu ook nog het mooiste huis”, begint Teun van Tongerloo zijn verhaal. Teun is naast voorzitter van de bewonersraad ook zelf betrokken bij de renovatie van Sydehem. “Ik ging al even kijken toen er nog getimmerd en gebroken werd. En wat is het prachtig geworden! Een veilige en toekomstbestendige woonomgeving. Want vergeet één ding niet: Mensen wonen in het Sydehem, dat is wat anders dan bijvoorbeeld een paar dagen in het ziekenhuis liggen. Het is hun thuis.”

Teun: “Een hangend toilet is doodeng”. Bij het inrichten hebben we de neiging om alleen te kijken wat mooi is. Beter is om te kijken wat begrijpelijk is. Teun heeft zich samen met collega’s die bij Sydehem werken laten inspireren door het BreinCollectief [lees ook het verhaal van Patty Ruikes]. “Dus een toilet dat doorloopt naar beneden. Een vloerbedekking die niet teveel prikkels geeft, maar ook nog functioneel en schoon te houden is. En hoekjes waar wat te beleven valt. Zo is er een mannenhoek, een vrouwenhoek en een Proathoek.”

De mannenhoek is een heus bruincafé. Voor die inrichting zijn de collega’s op pad gegaan, alleen misten we nog een bar. “Die ben ik gaan timmeren”, zegt Teun. “Inmiddels is de bar geplaatst. Ik kijk er naar uit om te zien hoe het allemaal in gebruik genomen wordt. Dan kan ik meteen een praatje maken in de Proathoek. Bewonersraad, timmeren en gezellig kletsen met de bewoners van Sydehem. Het draagt allemaal bij aan mijn passie om mee te mogen denken en ontwikkelen. Zodat we de bewoners van nu en de toekomst een fijne, gezellig en veilige woonomgeving kunnen bezorgen. Hiervoor blijf ik me keihard inzetten.”