UPDATE 4 mei - Nieuw beleid gebruik mondneusmasker zorgprofessionals en bezoekers
UPDATE 4 mei - Nieuw beleid gebruik mondneusmasker zorgprofessionals en bezoekers

UPDATE 4 mei - Nieuw beleid gebruik mondneusmasker zorgprofessionals en bezoekers

04 mei 2022

UPDATE onderstaand bericht op 4 mei 2022
Medewerkers Behandeling en Revalidatie dragen vanaf 4 mei geen mondneusmasker meer. Ook bezoek aan de revalidatieafdelingen hoeft vanaf 4 mei geen mondneusmasker meer te dragen. Wilt u weten wat op dit moment geldt voor bezoek aan onze locaties Wonen met zorg en revalidatieafdelingen? Dat leest u hier.

Sinds het najaar van 2020 werken we in de zorg rondom klanten en bewoners met een mondneusmasker, ter bescherming van onszelf en onze kwetsbare doelgroep. Het masker helpt, maar is ook belastend. Nu de coronapandemie in een nieuwe fase is beland, is het tijd voor nieuw beleid.

Vanaf 13 april stoppen we met het verplicht gebruiken van het mondneusmasker bij de zorg in de wijk, dagvoorzieningen en op onze locaties. Het gebruik van het mondneusmasker wordt een afweging die zorgprofessionals zelf kunnen maken. Wanneer zij het verstandig vinden om er wel gebruik van te maken, zullen zij een mondneusmasker dragen. Bijvoorbeeld als het gaat om extra kwetsbare mensen en bij op corona lijkende klachten. Ook kunnen onze zorgprofessionals een mondneusmasker dragen als de klant of bewoner hierom vraagt.

Hoe zijn we tot dit besluit gekomen?

Iedereen gebruikt een mondneusmasker, dat was maandenlang het beleid. Met deze algemene afspraak voorkwamen we onduidelijkheid en ingewikkelde discussies op plekken en momenten waar dat niet behulpzaam is. Maar eigenlijk is het gebruik van mondneusmaskers, net zoals de inzet van PBM en andere maatregelen, een afweging die zorgprofessionals zelf -geprotocolleerd- moeten kunnen nemen.

En dat is ook iets waar veel collega’s de afgelopen weken voor hebben gepleit: laat ons zelf weer de afweging maken. Tegenover die behoefte stond de realiteit van veel besmettingen, druk op de zorg, besmettingen bij zorgverleners en hoog verzuim. Daarom was Sensire terughoudend met het afschaffen van de maatregel.

Inmiddels is de situatie anders: het mondneusmasker verdwijnt uit het dagelijks leven en ook in veel ziekenhuizen wordt afscheid genomen van het masker. Al met al is de (fysieke en mentale) belasting van het altijd gebruiken van een masker nu groter dan de gezondheidswinst die we behalen. Daarom is met verpleegkundige en medische professionals binnen Sensire geconstateerd dat het tijd is voor een andere afweging.

Geen mondneusmaskers meer op locaties revalidatie vanaf 4 mei

UPDATE op 4 mei 2022:
Medewerkers Behandeling en Revalidatie dragen vanaf 4 mei geen mondneusmasker meer. Ook bezoek hoeft geen mondneusmasker meer te dragen. Wilt u weten wat op dit moment geldt voor bezoek aan onze locaties Wonen met zorg en revalidatieafdelingen? Dat leest u hier.

Verschillende keuzes

Met deze afweging menen we recht te doen aan de behoefte van klanten en zorgprofessionals. We lopen hierbij bewust vooruit op RIVM-adviezen en sluiten aan bij een groeiende groep zorgorganisaties met vergelijkbaar beleid, al weten we dat regionale VVT-partners nog niet allemaal dezelfde keuze maken.

Voor veel collega’s komt deze versoepeling als geroepen. Daarnaast zijn er collega’s die, om welke reden ook, liever gebruik blijven maken van een mondneusmasker. Laten we elkaar daarin de ruimte geven om een eigen zorgvuldige afweging te maken. 

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.