Onze kwetsbare bewoners hebben ons meer dan ooit nodig om gezond te blijven.
Onze kwetsbare bewoners hebben ons meer dan ooit nodig om gezond te blijven.

Onze kwetsbare bewoners hebben ons meer dan ooit nodig om gezond te blijven.

15 juli 2021

Het aantal positieve testuitslagen loopt in een rap tempo op. Sensire scherpt de maatregelen op dit moment nog niet aan maar blijft alert. In een gesprek met de cliëntenraad worden de overwegingen besproken. Vooropgesteld zijn de basismaatregelen juist nu van belang om kwetsbare bewoners te beschermen, met name het houden van 1,5 meter afstand en je te laten testen bij klachten.

De oplopende positieve testuitslagen vragen om alertheid voor bewoners, naasten en zorgverleners. Mariëlle Bus, directeur Wonen met zorg: “Op dit moment bevinden we ons in een lastige situatie. Net zoals op andere kritieke momenten in de afgelopen coronaperiode moeten we de gezondheidsrisico’s weer afwegen tegen de vrijheid en welzijn voor de bewoners. We nemen samen met de cliëntenraad alles in overweging, maar nemen nu nog geen nieuwe maatregelen. Mede om de rust te bewaren en voor zover dat kan in deze roerige periode voor een langere termijn te kijken wat juist is om te doen. Maar we blijven alert.”

Dragen van een mondneusmasker

Een van de overwegingen is het dragen van een mondneusmasker door zorgprofessionals en door het bezoek. Linda Hiddink, specialist ouderengeneeskunde: “Sinds 10 juni dragen onze zorgprofessionals geen mondneusmasker meer en sinds 29 juni geldt dat ook voor bezoek, behalve in situaties waarin dat nodig is. We hebben de voor- en nadelen uitgebreid met elkaar besproken. Medewerkers en familie zijn zich bewust van eventuele risico’s, maar zien ook de winst in welzijn voor bewoners. Tegelijkertijd weten we ook dat ondanks dat het grootste gedeelte van de bewoners is gevaccineerd, hun immuunsysteem kwetsbaar blijft en een vaccinatie er niet voor zorgt dat zij geen corona kunnen oplopen. Dat maakt ons - zeker nu - extra alert. We kijken met de dag wat de consequenties zijn van het oplopende aantal positieve testuitslagen voor de bewoners op onze locaties.”

Juist nu hebben bewoners ons nodig

We kunnen bewoners op dit moment beschermen door 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren en te testen bij klachten. Linda: “De versoepelingen maken dat we verslappen in het volhouden van de maatregelen die nog wel gelden. Het virus is zeker nog niet weg en dat vraagt van iedereen: volhouden. Juist nu hebben bewoners ons nodig om gezond te blijven. Zowel de zorgprofessionals als de naasten. En met name de groepen mensen die op dit moment een hoger risico lopen om met het virus te worden besmet en door de snelle besmettelijkheid van de delta variant van het virus. Laten we samen onze verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat het virus niet in de huizen binnenkomt.” 

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.
Reacties:
 • Monique Harmsen
  24 juli 2021 | 10:48
  Het is voor een verzorger lastig om tijdens de zorg 1,5 meter afstand te houden. Het mond-neusmasker zorgt ervoor dat de medewerker moeilijker te verstaan is.
  • Sensire communicatie
   26 juli 2021 | 08:50
   Beste Monique, dank voor deze reactie. Zoals u hierboven kunt lezen is het een constant zoeken naar balans tussen het welzijn van onze bewoners en het beschermen van onze bewoners door maatregelen. Op dit moment worden er op onze locaties geen mondneusmaskers gedragen, de 1,5 meter afstand is wel heel belangrijk. Het virus is namelijk nog niet weg.