Samen kijken naar wat past bij onze naasten, nu en in de toekomst
Samen kijken naar wat past bij onze naasten, nu en in de toekomst

Samen kijken naar wat past bij onze naasten, nu en in de toekomst

08 april 2021

De renovatie van Den Ooiman PG vordert gestaag. De bewoners van De Boomgaard en Boslaan verhuisden op 10 maart naar een gerenoveerde woonomgeving. Daarna volgen de andere afdelingen naarmate de renovatie verder wordt afgerond. Een renovatie om te zorgen voor een woonomgeving passend bij de doelgroep en hun behoeften. “Er komt een nieuwe generatie aan en daar moeten we op anticiperen”, zegt meneer Schneider, naaste van een bewoner van De Boomgaard. 

Geschikt voor de doelgroep

In 2018 is De Boomgaard al een keer helemaal aangepakt om het geschikt te maken speciaal voor de doelgroep die er nu woonachtig is, mensen met dementie en onderliggend probleemgedrag. “Het is een nette, moderne omgeving om te mogen wonen en leven. En helemaal ingericht op de doelgroep. De kleurstelling van de wanden en het interieur stralen een soort rust uit. Het is ingericht op een eenduidige manier wat zorgt voor herkenning voor de bewoners. Dat merk ik ook aan mijn vrouw, ze zit goed in haar vel. En nu gaat het om de puntjes op de i. Er zijn niet veel ingrijpende werkzaamheden verricht. Wel komt er een nieuw domotica systeem. Een investering om de zorg te ondersteunen, dat past in de tijd waarin we zitten. We moeten sowieso niet blijven hangen in wat was en kijken wat er bij de ouderen van nu en straks past. Zo zijn er straks ouderen die ook op Tomorrowland hebben gestaan. We moeten samen goed over die beweging gaan nadenken. Ook wat betreft het inrichten van de woonomgeving.”

Daarentegen is Boslaan flink gerenoveerd. “Dat was flink gedateerd en is totaal op de schop gegaan. Er lagen bijvoorbeeld eerst plavuizen op de vloer. Plavuizen met een bepaald printje, waarbij bewoners dachten dat het om vuil ging en gingen bukken om het schoon te maken. Dat zorgde voor valgevaar. Nu is er met de gehele inrichting rekening gehouden met de doelgroep en hun belevingswereld. Ik hoop dat ze die lijn doortrekken voor heel PG, omdat ik denk dat iedereen daarbij gebaat is. Rust en herkenbaarheid is erg belangrijk.”

Goed overleg voor een mooi resultaat

Meneer Schneider sloot aan bij de overleggen over de renovatie. “Ik heb goed contact met het team. Wanneer ik ergens vragen over heb kan ik het daar goed over hebben. Tuurlijk zijn er altijd verbeterpunten. Ik help het team graag door mee te denken en dan zeg ik ook gewoon wat ik vind. Het team doet ontzettend hard hun best en kan daar wel tegen. Je moet het toch samen doen. Ik hoop dat straks ook de huiskamergesprekken (weer) al dan niet fysiek worden opgestart. Een mooi middel om dingen bespreekbaar te maken. Ik merk dat er in gesprek veel mogelijk is. Goed overleg is een vereiste om te komen tot een mooi resultaat.”

Oproep voor de familieraad

Den Ooiman heeft een lokale familieraad, maar die kan volgen meneer Schneider nog wel wat meer mensen gebruiken. “Er is een familieraad die de belangen van bewoners en naasten van Den Ooiman vertegenwoordigd. Maar er zitten wat mij betreft nog niet voldoende naasten van huidige bewoners in. Ik doe graag hierbij de oproep aan naasten om ook zitting te nemen in de familieraad. Alleen kom je ergens, maar samen bereik je toch meer voor het collectief van de bewoners dan individueel. Natuurlijk in goed overleg met het team. Om het bijvoorbeeld over de renovatie en andere ontwikkelingen te hebben. We kennen onze naasten het beste en daarmee helpen we het team. Je bent daarom van harte welkom! Samen denken we na over wat past voor onze naasten.”   

Zitting nemen in de familieraad?
Wilt u ook meedenken en meer bereiken voor het collectief van de bewoners? Laat het de teamverpleegkundigen weten! U bent van harte welkom in de familieraad.

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.