Anders Wonen
Anders Wonen

Anders Wonen

De wereld om ons heen verandert, en dat heeft invloed op wat ouderen en hun naasten belangrijk vinden. Ook kijken we anders naar mensen met dementie dan vroeger. Onderzoek leert ons dat het belangrijk is ouderen zo lang mogelijk actief en in regie te houden, ook als ze gezondheidsproblemen hebben.

We weten: in de toekomst zijn er meer ouderen en zal er meer vraag naar zorg zijn. Tegelijkertijd zijn er steeds minder zorgverleners beschikbaar. We willen dat mensen op ons kunnen blijven rekenen, ook in de toekomst. Daarom moeten we onze manier van wonen, leven en de manier waarop we zorg bieden veranderen. Sensire wil samen met bewoners en hun naasten oplossingen bedenken voor dit probleem. Daarom zijn we begonnen met het initiatief Anders Wonen.

De Grachten Promenade

Op Sensire De Grachten Promenade, de eerste zogenaamde 'proeftuin' van Anders Wonen, doen we de dingen anders, meer samen en meer zoals thuis. Het grootste verschil is de verschuiving in verantwoordelijkheid, bewoners en naasten worden echt mede verantwoordelijk voor het fijn leven en wonen op de gemeenschap. Ondersteund door zogenaamde ‘samenwerkers’: mensen met én zonder zorgachtergrond. Die coachend optreden: zij leren mensen dingen (weer) zelf te blijven doen. Zorg wordt pas ingezet wanneer dat nodig is en op het moment dat het bewoners en naasten niet meer lukt. Op die manier willen we leren hoe we in de toekomst kunnen wonen, leven en werken, met nadruk op zelfstandigheid en samenwerking.

Webinar Anders Wonen: best practices De Grachten Promenade

Er blijkt veel belangstelling voor de Grachten Promenade en natuurlijk zijn er ook veel vragen. In een webinar op 1 oktober van 14.00 - 15.30 uur vertellen we je graag hoe we de Grachten Promenade hebben opgestart, wat we hebben geleerd en vandaag de dag leren. Om het voor de dag van morgen ook te kunnen blijven doen. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot, maar biedt tegelijkertijd veel kansen. Wat er voorbij komt in dit webinar:

  • Community building in het 'verpleeghuis'
  • Verschuiving verantwoordelijkheid kwaliteit en fijn wonen en leven: niet alleen een zorg van de zorgorganisatie
  • Niet kijken naar 'zorg' maar naar 'gewoon' leven
  • Het belang van de continue dialoog, leren en reflectie
  • Het radicaal afbreken van een instituut en er een huis voor terug zetten

En natuurlijk is er ruimte voor het stellen van vragen. Zijn er vooraf al vragen waarvan u hoopt dat ze worden beantwoord? Schroom niet en vermeld ze bij uw aanmelding voor het webinar. Bij veel vragen bundelen we de vragen en formuleren we daar een antwoord op.

Schrijf u vrijblijvend in

1 oktober 14.00 - 15.30 uur
Het webinar is gratis en voor iedereen toegankelijk.