Stichting TBBLZ: Vrienden van Den Ooiman
Stichting TBBLZ: Vrienden van Den Ooiman

Stichting TBBLZ: Vrienden van Den Ooiman

TBBLZ is de vriendenstichting van verpleeghuis Den Ooiman in Doetinchem. Namens alle vrienden probeert TBBLZ het leven van de bewoners mooier en aangenamer te maken. Tal van voorzieningen hebben we al kunnen realiseren.

Een aanvulling op de zorg

De afkorting TBBLZ staat voor ‘ter behartiging van de belangen van langdurig zieken’. TBBLZ bestaat sinds 1963 en is een onafhankelijke stichting. Dat betekent dat de stichting losstaat van de zorg­organisatie Sensire, waar Den Ooiman onderdeel van is. Sensire zorgt ervoor dat de basiszorg van goede kwaliteit is, TBBLZ sponsort voorzieningen die daarop een mooie en nuttige aanvulling zijn.

Waardevol en haalbaar

Een sponsorverzoek komt meestal van medewerkers van Den Ooiman die tegen een probleem aanlopen of een idee hebben. Nu de overheid minder financiert komt dat steeds vaker voor. TBBLZ heeft vier bestuurders, die elk plan beoordelen. De belangrijkste vraag daarbij is of het plan een waardevolle bijdrage levert aan het leven van de bewoners. Daarnaast kijken we natuurlijk naar de financiële haalbaarheid.

Collectief en streekgebonden

TBBLZ sponsort kleine en grote projecten: uiteenlopend van een paar honderd euro tot tienduizenden euro’s. Het gaat altijd om collectieve projecten, waar meerdere bewoners baat bij hebben. Als we besluiten om een plan te sponsoren, zijn we actief bij het project betrokken. We vragen bijvoorbeeld offertes op en kijken of er ook andere partijen kunnen aanhaken. Waar mogelijk kopen we producten en diensten in bij bedrijven uit de Achterhoek. Dat is niet alleen goed voor de lokale werkgelegenheid, maar zorgt vaak ook voor meer betrokkenheid én een betere prijs.

Voorbeelden geschonken voorzieningen

 • Midgetgolfbaan De Golferij
  • TBBLZ heeft een grote financiële bijdrage geleverd aan midgetgolftuin De Golferij bij Den Ooiman. De Golferij is een mooi voorbeeld van een plek waarvan bewoners en hun familie op een laagdrempelige manier kunnen genieten. De tuin biedt mensen met dementie op jonge leeftijd, die er werken, een passende daginvulling. Oudere bewoners kijken vanaf het terras toe of spelen zelf een potje midgetgolf. De tuin maakt het ook leuker om in Den Ooiman op bezoek te komen.
 • Keukens voor kleinschalig wonen 
  • Elke dag ruiken de bewoners de huiselijke geur van vers eten en koffie. Gevolg? Het eten smaakt beter en roept bovendien vaak mooie herinneringen op. In 2014 heeft TBBLZ tien nieuwe keukens in Den Ooiman laten plaatsen. In alle woonkamers wordt nu samen met de bewoners gekookt.
 • Een bewonersbus
  • TBBLZ sponsorde een bewonersbus met plaats voor vijf rolstoelen. Tijdens uitjes met de bus stellen we budget beschikbaar voor koffie en thee. Bovendien heeft de vrijwillige chauffeur dankzij de donaties een EHBO-diploma kunnen halen.
 • De Droombus
  • Niet alleen voor mensen met dementie is de Droombus soms een welkom virtueel uitstapje door de Achterhoek. In Den Ooiman nemen ook bezoekers en kinderen geregeld even plaats in de mooi nagebouwde bus die op schermen een rit door de omgeving nabootst. Een busreisje terwijl je stilstaat, voor wat afleiding en een glimlach. Lees hier een artikel over de Droombus.
 • Rocking chairs
  • Zachtjes wiegen onder de tonen van aangename muziek blijkt voor veel mensen met dementie een ultieme manier te zijn om tot rust te komen. Dankzij de stichting TBBLZ heeft Sensire Den Ooiman nu twee zogenoemde Rocking chairs. Ze staan in de woongroepen Dorpsweg en Weidepad, en de bewoners en medewerkers zijn er erg blij mee. Lees hier een artikel over de rocking chairs.

  Vrijwilligers - respect en waardering

  Vrijwilligers worden steeds waardevoller in de zorg. TBBLZ vindt het belangrijk om hen regelmatig in het zonnetje te zetten en te zorgen dat ze op een prettige manier kunnen werken. Met een jaarlijkse uitgebreide barbecue onderstrepen we hoezeer we hun inzet waarderen. Ook het gereedschap waarmee vrijwilligers samen met bewoners houtbewerken is gesponsord door TBBLZ. Wilt u ook vrijwilliger worden bij Den Ooiman?

  Praktische informatie

  Stichting TBBLZ
  IBAN: NL91 INGB 0693 0625 09
  KvK: 410 47 520
  E-mail 
  DenOoiman@outlook.com

  Het bestuur van de stichting TBBLZ bestaat uit de volgende leden:

  • Erna Koning, secretariaat
  • Peter Radstake, voorzitter
  • Jens Larsen, penningmeester
  • Anton Koster, secretaris

  Wilt u TBBLZ ook steunen? Dat kan door een bedrag over te maken naar IBAN: NL91 INGB 0693 0625 09, ten name van Stichting TBBLZ. U kunt de stichting ook opnemen in uw testament.

  TBBLZ is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw schenking of erfenis fiscaal aftrekbaar is. Kijk op meer informatie hierover op www.anbi.nl.

  Inhoudsopgave Inhoudsopgave
  Informatie op deze pagina