Een stoel om helemaal tot rust te komen
Een stoel om helemaal tot rust te komen

Een stoel om helemaal tot rust te komen

29 augustus 2017

Zachtjes wiegen onder de tonen van aangename muziek blijkt voor veel mensen met dementie een ultieme manier te zijn om tot rust te komen. Dankzij de stichting TBBLZ heeft Sensire Den Ooiman nu twee zogenoemde Rocking chairs.

“We kunnen de mensen nu echt iets extra’s bieden”, zegt verpleegkundige Shirley Smink over de geavanceerde schommelstoel. “Mensen met dementie kunnen soms heel onrustig zijn. Zo woont bij ons een man die heel veel rondloopt, maar bijna nooit iets zegt. We lieten hem plaatsnemen in de stoel, ik zag hem zijn benen over elkaar doen en: Rust!”

Je blijft er even bij, houdt haar hand vast, en dan blijkt het gewoon te werken.
~Shirley Smink, verpleegkundige Sensire~

Het werkt gewoon

De stoel is een Deense uitvinding die bewijst hoe er steeds weer nieuwe vondsten worden gedaan om het leven van mensen met dementie te veraangenamen. “Je denkt eerst: nieuwe technologie, we zullen het wel zien”, zegt Shirley. “En dan gaat er iemand in zitten, je blijft er even bij, houdt zijn of haar hand even vast, en dan blijkt het gewoon te werken! We zijn er heel enthousiast over.”

De Rocking chairs staan in de afdelingen Dorpsweg en Weidepad van Den Ooiman en zijn betaald door de stichting ter behartiging van de belangen van langdurig zieken (TBBLZ). De stichting realiseerde in verpleeghuis Den Ooiman al tal van voorzieningen die een aanvulling vormen op het gewone aanbod van zorg. Zo hielp TBBLZ ook bij de aanleg van de midgetgolftuin de Golferij en de Droombus.