Parkinson hebben valt niet mee. En het is voor iedereen anders. Voor de mensen om u heen kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er aan de hand is. Waar uw mogelijkheden en uw grenzen liggen, kan soms zomaar anders zijn. Het team van Wijnhuis (van de afdelingen 118 en 119) is er speciaal voor mensen met parkinson. We hebben jarenlange ervaring en samen met u en uw familie leren we elke dag bij. Met elkaar zorgen we steeds voor een fijne dag. En ook kent Wijnhuis een leerafdeling (Wijnhuis 117), waar leerlingen het mooie zorgvak leren, onder leiding van ervaren collega's.
Voor mensen met parkinson is het niet fijn om aan al te veel prikkels te worden blootgesteld. Felle kleuren of fel licht, harde geluiden of onrustig gedrag kunnen ontzettend vervelend zijn. Wijnhuis 118 en 119 is deel van De Lunette in Zutphen en is speciaal ingericht op mensen met parkinson. Heldere verlichting, rustige kleuren, een kalme sfeer. Een prikkelarme omgeving dus, maar zeker niet saai! Samen maken we het gezellig voor u en uw bezoekers en er is ruimte om te praten, ook over de zorgen waarmee u kampt als u parkinson hebt.
Zorg en veiligheid zijn van belang, maar even belangrijk is het dat u zich thuis voelt als u in Wijnhuis woont. Dat u privacy heeft en uw eigen dingen kunt doen. En dat u zich in de gemeenschappelijke ruimtes op uw gemak voelt. De mensen van het team kennen u persoonlijk en zijn vertrouwd met de symptomen die parkinson met zich mee kan nemen. Ze doen er alles aan om de nare gevolgen van de ziekte te beperken.
Het adres is veranderd, maar het “thuis zijn” is niet gestopt. Niet voor de bewoners en niet voor de naasten. Een deel van de (mantel)zorg thuis kan hier doorgaan.
Betrokkenheid van naasten: een onmisbare schakel”
Bij Wijnhuis geloven we dat een thuis niet alleen een plek is, maar een gevoel dat blijft, ook wanneer de omstandigheden veranderen. De betrokkenheid van familie en vrienden is van onschatbare waarde. Uw aanwezigheid en actieve deelname maken het verschil. In de volksmond wordt dit ook wel familieparticipatie genoemd. U kent de bewoner door en door en weet wat hij of zij nodig heeft om zich prettig te voelen. Een onmisbare schakel in het creëren van een omgeving waarin bewoners zichzelf kunnen blijven, ook in ongewone omstandigheden.
Want zeg nou zelf: Is het niet raar dat iemand thuis gewoon de medicatie mag verstrekken, maar dat dit binnen de muren van Wijnhuis niet meer mag? Dat vinden wij dus ook. Wij onderzoeken graag samen welke rol familie en vrienden kunnen blijven spelen in het leven van bewoners.
Op Wijnhuis nodigen we familie en vrienden ook uit om samen activiteiten te ondernemen. Of het nu gaat om een gezellige bingo, een brunch, een ritje op de duofiets of een potje kaarten; alles mag, niets moet. Ideeën en suggesties zijn altijd welkom. Laat het gerust weten aan onze zorgprofessionals.
Familie en vrienden zijn van harte welkom om in en uit te lopen wanneer ze willen. Samen eten, activiteiten ondernemen of zelfs logeren zijn vanzelfsprekend, dat hoort immers bij thuis zijn.
Alle leden van het team van Wijnhuis hebben bewust gekozen voor de zorg voor mensen met parkinson. Het zijn (contact)verzorgenden, verpleegkundigen en een groot aantal specialisten op het gebied van parkinson, fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, diëtetiek en psychologie. Ee specialist ouderengeneeskunde neemt de taak van de huisarts over en kan ook de neuroloog in het ziekenhuis inschakelen. Daardoor hebben we zoveel expertise in huis dat u meestal niet naar het ziekenhuis hoeft.
Vele teamleden hebben al veel ervaring opgedaan, kennis die ze graag delen met de anderen. Het is een hecht team dat veel over heeft voor elkaar en dat zich soms zelfs een beetje ‘familie’ voelt met de bewoners en hun naasten. Misschien komt dat wel omdat je elkaar toch een beetje beter begrijpt. Het maakt van Wijnhuis voor bewoners en hun familie een veilige en vertrouwde plek.
In een aantal gevallen, bijvoorbeeld als uw mantelzorger op vakantie gaat, kunt u tijdelijk verblijven in Wijnhuis. Als u hierover meer informatie wilt, kunt u contact met ons opnemen.
Op dezelfde plek in De Lunette is ook een afdeling genaamd Wijnhuis 117: de 'leerafdeling'. Een unieke afdeling waar de grootste groep collega's leerling is en een kleine groep van zes collega's vast op de afdeling werkt. Op deze plek wonen bewoners met lichamelijke problemen en ook mensen met (daarnaast) cognitieve problemen. Zij ontvangen zorg van leerlingen, onder begeleiding van een gediplomeerd collega. Deze leerlingen komen van diverse opleidingen en leerjaren. Zij leren van onze gediplomeerde collega's en natuurlijk van elkaar. Maar nog meer van de bewoners zelf! Welke behoefte hebben zij als het gaat om zorg en ondersteuning en hoe kunnen we deze het beste bieden, met de focus op wat iemand zelf nog wil en kan? Het gaat om de manier waarop we u het beste kunnen ondersteunen, zonder alles van u over te nemen. U blijft de regie houden over uw eigen leven.
De leerafdeling biedt ruimte aan 14 bewoners met een ruime gemeenschappelijke huiskamer ingericht in 2 delen; het actieve gedeelte waar wordt gekookt, gegeten en spelletjes worden gespeeld. En het echte huiskamer gevoel in het andere deel met een tv, zitmeubels en een tafel, om rustig te zitten.
Wilt u meer weten over Wijnhuis? Neem dan contact op met uw wijkverpleegkundige of bel ons op werkdagen via 0900 - 88 56.
Sensire De Lunette
Afdeling Wijnhuis
Coehoornsingel 3
Zutphen
Bereikbaarheid van Sensire De Lunette per fiets en openbaar vervoer
Fiets: Voor de bezoekers is de fiets een uitstekende optie. Sensire De Lunette is goed bereikbaar via diverse fietspaden die door de omliggende wijken en natuurgebied slingeren. Er zijn voldoende fietsenstallingen beschikbaar bij de entree, zodat je je fiets veilig kunt achterlaten tijdens je bezoek.
Openbaar vervoer: Voor degenen die graag gebruikmaken van het openbaar vervoer, is De Lunette goed bereikbaar met de bus. Er zijn meerdere bushaltes in de buurt. Daarnaast is het ook mogelijk om met de trein te reizen, met het dichtstbijzijnde treinstation op loopafstand.
Voor onze diensten heeft u een indicatie nodig op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz) van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
In Wijnhuis wonen met name mensen met een indicatie VV 6 of VV 8 (voorheen ZZP 6 en 8).
Wanneer u zorg van ons ontvangt, zijn hierop algemene voorwaarden van toepassing. Klik op de link om meer te lezen.
De kosten van verblijf en verzorging met indicatie worden vergoed. De overheid vraagt van u wel een eigen bijdrage. Voor vragen over de hoogte van deze bijdrage kunt u terecht bij het Centraal Administratiekantoor (CAK): 0800 1925. Klik hier als u meer wilt weten over Kosten en vergoedingen.
Vrijheid voor mensen hebben we hoog in het vaandel staan. Zo hechten wij ook waarde aan de geestelijke verzorging. De geestelijk verzorgers van Sensire zijn er voor iedereen, ongeacht geloof of levensovertuiging. Klik hier om te lezen wat zij voor u kunnen betekenen.