Echt contact door proef: zorg zonder mondneusmaskers
Echt contact door proef: zorg zonder mondneusmaskers

Echt contact door proef: zorg zonder mondneusmaskers

14 mei 2021

Medewerkers van De Borkel in Gorssel werken vanaf vandaag zonder mondneusmasker. Het gaat om een proef waarmee Sensire het welzijn van bewoners met dementie wil vergroten. Een belangrijke volgende stap ‘terug naar normaal’, zegt Anneke Winter, specialist ouderengeneeskunde: “Een proef waarbij niet over één nacht ijs is gegaan, want de risico’s van corona zijn nog niet weg.” 

Nu er een hoog aantal bewoners in het verpleeghuis is gevaccineerd (de vaccinatiegraad is 80% of hoger), zijn volgens het OMT voorzichtige versoepelingen mogelijk. Zorgorganisaties in het land kijken naar mogelijkheden om - voorzichtig - te versoepelen waar het kan. Ook bij Sensire. Zo zijn de maatregelen rondom het bezoek onlangs versoepeld. Om het welzijn van bewoners verder te bevorderen start er vandaag een proef op een wooneenheid in De Borkel. Alleen op deze wooneenheid dragen zorgprofessionals die voor vast op deze plek zorg bieden geen mondneusmasker. Wijnie Nieboer, regieverpleegkundige De Borkel:

“Door het mondneusmasker is het vaak lastig echt in contact te komen met mensen met dementie. Zij zien ons gelaat niet en vragen zich vaak af waarom we een mondneusmasker dragen en dat zorgt voor onrust. Daarom is deze proef een belangrijke stap naar meer welzijn voor bewoners. We dragen de maskers om hen en onszelf te beschermen, maar nu minimaal 80% van alle bewoners is gevaccineerd is dit het moment om voorzichtig te kijken of we zonder mondneusmasker kunnen werken. En natuurlijk is het ook fijn voor de zorgprofessionals zelf, want het continu dragen van de maskers heeft veel impact. Tegelijkertijd kunnen zij een eigen afweging maken om toch een mondneusmasker te dragen.”

Er wordt in de proef onderscheid gemaakt tussen medewerkers en vrijwilligers die vast op de afdeling werken en medewerkers die af en toe op de woongroep komen en/of van woongroep naar woongroep gaan. Anneke Winter, specialist ouderengeneeskunde:

“Er is op deze manier sprake van een zelfde ‘bubbel’ van bewoners en zorgprofessionals die met elkaar in contact komen. Door deze proef op een kleine wooneenheid te doen, kunnen we de gevolgen van deze stap nauwlettend in de gaten houden. Het is een proef waarbij niet over één nacht ijs is gegaan, want de risico’s van corona zijn nog niet weg en (nog) niet iedereen die in de nabije omgeving van bewoners komt is gevaccineerd. Ondanks dat 80% of meer van de bewoners is gevaccineerd kan iemand het virus nog steeds overdragen en blijft de kans op (milde) klachten bestaan. Zoals onlangs het geval was bij de uitbraak van het virus op De Heikant in Wehl. Een vaccinatie zorgt ervoor dat iemand niet of minder ziek wordt van het coronavirus, maar het blijft een kwetsbare groep mensen. Hier staan we zeker bij stil, maar we wegen de risico’s af tegen het belang van het welzijn van de bewoners. Dit doen we stap voor stap en gecontroleerd. Ook vindt Sensire het belangrijk dat de lokale cliëntenraad van De Borkel en andere naasten nauw bij deze proef betrokken is en het initiatief van harte ondersteunt. De bewoners (en medewerkers) worden iedere dag gemonitord op klachten die bij het coronavirus horen. En we blijven de maatregelen inzetten, zoals testen en toepassen van quarantaine, als de situatie daarom vraagt.”

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder openbaar reageren? Voor persoonlijke vragen kunt u een e-mail sturen aan info@sensire.nl.