Wonen in De Borkel
Wonen in De Borkel

Wonen in De Borkel

In De Borkel wonen ouderen zelfstandig in huurappartementen, en ouderen die verpleging of zorg nodig hebben. De ondersteuning van Sensire is gericht op leven zoals u dat gewend bent, samen met de mensen om u heen en waar professionele zorg altijd dichtbij is. 

Wonen bij De Borkel

Woonzorgcentrum De Borkel in het centrum van Gorssel is al sinds 1960 een begrip in de omgeving. Er zijn ruime appartementen en groepswoningen aanwezig waar vooral ouderen wonen, ook echtparen zijn welkom. Tevens is er een restaurant waar u als bewoner van een maaltijd kunt genieten of samen met uw naasten koffie kunt drinken. Aan de voorzijde en de zijkant is een groot terras waar u desgewenst van de zon of de schaduw kunt genieten.

Kleinschalig en gemoedelijk

Wonen in De Borkel is kleinschalig wonen, met een beperkt aantal anderen en de teams die voor de bewoners en hun familie vertrouwde gezichten vormt. Veel van het dagelijkse leven speelt zich af in de huiskamers, waar samen activiteiten worden gedaan en wordt gegeten, en in de activiteitenruimtes en bij de dagbesteding en de dagbeleving.

De Flora
De kleinschalige gemoedelijke psychogeriatrische afdeling De Flora (met 24 bewoners) is gehuisvest op twee etages. Iedere etage heeft twee woonvoorzieningen met ieder een eigen huiskamer. Per woonvoorziening wonen zes bewoners met dementie. Voor de bewoners van de Flora streven we naar zoveel mogelijk vrijheid: Ruimte voor dementie. We zorgen voor een een zinvolle dagbeleving: een fijne leuke dag met activiteiten in De Borkel of elders in Gorssel, bij bijvoorbeeld De Zorgtuin. Dagelijks zijn er welzijnsmedewerkers en activiteitenbegeleiders aan het werk om ervoor te zorgen. Gekeken wordt naar de interesses en liefhebberijen van de bewoners en daar passen we onze activiteiten hierop aan. Door gebruik te maken van de Ceres (‘Mijn verhaal’) lijst bij de bewoners weten we welke activiteiten men leuk vindt.

Orchidee
De Borkel heeft een speciale afdeling waar 24-uurszorg en behandeling aangeboden voor bewoners met een somatische aandoening. Hiervoor is een indicatie nodig vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) welke afgegeven wordt door het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg).
Bij deze doelgroep staan lichamelijke beperkingen op de voorgrond. Het gaat meestal om bewoners met een aandoening/ziektebeeld zoals een beroerte of hersenbloeding (CVA), multiple sclerose (MS), de ziekte van Parkinson, chronische longziekte (COPD) of een andere aandoening zoals bijvoorbeeld nierfalen, hartfalen, reuma, waarbij dus langdurig intensieve en complexe zorg nodig is.

Het uitgangspunt is om elke bwoner zoveel mogelijk te laten leven zoals hij dat thuis gewend was. En om dat te realiseren stelt de cliëntbeheerder samen met de eerste contactpersoon van de bewoner een zorgplan op, deze wordt regelmatig geëvalueerd en- of bijgesteld. Ook is er twee keer per jaar een zorgplanbespreking met de arts, cliëntbeheerder, familie en eventueel de bewoner. De afdeling Orchidee bestaat uit elf appartementen die op de begane grond gehuisvest zijn. Ieder appartement beschikt over een woonkamer, een aparte slaapkamer en een eigen badkamer.

Verzorgingsappartementen
In de verzorgingsappartementen (verpleeghuis zonder behandeling) van De Borkel behoudt u uw zelfstandigheid en privacy, terwijl professionele zorg altijd dichtbij is. Er zijn 26 appartementen waar het zelfs mogelijk is om met een echtpaar te wonen. Twee appartementen zijn op de begane grond, de eerste en tweede etage zijn elk 14 appartementen. Er is geen gemeenschappelijke huiskamer , de bewoners maken regelmatig gebruik van het restaurant en sluiten ze aan bij de wekelijkse activiteiten.  Daarnaast liggen de de bakker, groenteboer, drogisterij en dergelijke op zeer korte loopafstand (250 meter) van De Borkel af. 

Appartementen: zelfstandig wonen
Op het terrein van De Borkel bevinden zich ook zelfstandige ruime appartementen waar u heerlijk kunt wonen en waar geen zorgindicatie voor nodig is. Men woont hier zelfstandig en mag gebruik maken van de faciliteiten van De Borkel en bijvoorbeeld Sensire Zorg Thuis. Meer informatie over de huurwoningen kunt u vinden op de website van Habion: www.habion.nl.

U goed leren kennen

Hoe u ook bij ons bent beland, we willen u altijd zo snel en zo goed mogelijk leren kennen, zodat we weten wat u in uw dagelijkse leven belangrijk en prettig vindt. Zo kunt u ook hier uw leven zoveel mogelijk leven zoals u dat gewend bent. Wij maken hiervoor gebruik van ‘Mijn Verhaal’.

Van groot belang is ook uw sociale netwerk. Het huis biedt een fijne huiselijke sfeer, een ruime omgeving en goede zorg; uw familie en uw vrienden kunnen net als voorheen bijdragen aan uw welzijn.

Ruimte voor dementie

Ieder mens heeft dromen, wensen en verlangens. Dit stopt niet al je ouder wordt. In ieders leven is vrijheid belangrijk. Ruimte om je vrij te kunnen bewegen en je eigen keuzes te kunnen maken. Ook als je te maken krijgt met dementie. Bij De Borkel streven we naar zoveel mogelijk vrijheid. Mensen met dementie mogen zich bij ons vrij bewegen en hun eigen keuzes maken. Zij blijken daardoor actiever, mobieler en gelukkiger. Vrijheid voorrang geven, vraagt om te zoeken naar creatieve oplossingen. Samen met mantelzorgers, vrijwilligers en zorgmedewerkers. Wij geloven dat het de moeite waard is, omdat vrijheid noodzakelijk is om gelukkig, blij en zinvol te leven!

Lees meer over ruimte voor dementie

Dagbesteding

In De Borkel zijn bijna dagelijks verschillende groepsactiviteiten en individuele activiteiten. Leuke en zinvolle dagen hebben, is voor iedereen belangrijk. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend en is een beetje ondersteuning nodig. In De Borkel worden daarom bijna dagelijks verschillende gezamenlijke groepsactiviteiten georganiseerd bij de dagbesteding, waar u als bewoner ook gebruik van kunt maken. Dagelijks komen hier vele thuiswonende ouderen voor een gezellige invulling van de dag. Meedoen naar vermogen staat hoog in het vaandel. Uitgangspunt daarbij is om het huidige niveau te behouden en achteruitgang te voorkomen. Soms sluiten de bewoners van psychogeriatrische en somatische afdelingen van De Borkel ook aan.

Lees hier meer over de Dagbesteding

Aanvullende services

Om ervoor te zorgen dat u zo prettig mogelijk woont en leeft, bieden wij verschillende aanvullende services aan:

Praktische informatie

Wilt u meer weten over De Borkel of wilt u eens een kijkje komen nemen? U kunt altijd een afspraak maken voor een gesprek of een rondleiding.

De medewerkers van het Advies en Ontmoetingsplein in Zutphen geven graag de informatie die u nodig hebt. Ook kunnen zij u alles vertellen over indicaties, wachttijden en de verschillen tussen locaties. Zij zijn dagelijks bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur via telefoonnummer 0575-594446 om uw vragen te stellen of een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. U kunt uw vragen ook per mail (info@sensire.nl) stellen. 

De Borkel
Hoofdstraat 61a
7213 CS Gorssel

Voor onze diensten heeft u een indicatie nodig op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz) van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De medewerkers van het Advies en Ontmoetingsplein helpen u graag met uw aanvraag, zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0575-594446.

Voor informatie over wachttijden kunt u contact opnemen met medewerkers van het Advies en Ontmoetingsplein. Zij zijn dagelijks bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur via telefoonnummer 0575-594446 om uw vragen te stellen of een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. U kunt uw vragen ook per mail (info@sensire.nl) stellen.

Wanneer u zorg van ons ontvangt, zijn hierop algemene voorwaarden van toepassing. Klik op de link om meer te lezen.

De kosten van verblijf en verzorging met indicatie worden vergoed. De overheid vraagt van u wel een eigen bijdrage. Voor vragen over de hoogte van deze bijdrage kunt u terecht bij het Centraal Administratiekantoor (CAK): 0800 1925. Klik hier als u meer wilt weten over kosten en vergoedingen.

Vrijheid voor mensen hebben we hoog in het vaandel staan. Zo hechten wij ook waarde aan de geestelijke verzorging. De geestelijk verzorgers van Sensire zijn er voor iedereen, ongeacht geloof of levensovertuiging. Klik hier om te lezen wat zij voor u kunnen betekenen.

Er is een duidelijke visie over de omgang met de terminale fase van bewoners. Openheid, zorgvuldigheid, vertrouwen en goed overleg staan hoog in het vaandel. Wensen en vragen met betrekking tot uw levenseinde zijn bespreekbaar. De speciaal opgeleide zorgprofessionals kunnen u en uw naasten informeren over en begeleiden tijdens de laatste levensfase.

Lees meer over de visie op levenseinde

In het belang van de zorgverlening noteren wij een aantal persoonlijke gegevens van u. Op de webpagina over privacy kunt u lezen hoe wij vertrouwelijke informatie zo zorgvuldig en discreet mogelijk behandelen. En op de pagina over klachten kunt u daar lezen wat te doen als u klachten heeft.

De Borkel is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Inhoudsopgave Inhoudsopgave
Informatie op deze pagina

    Ook interessant